Norske hjelpeorganisasjoner opplever stor giverglede på et tidlig tidspunkt i nødhjelpsarbeidet etter Haiti-katastrofen.

Stor norsk giverglede til Haiti

Norske hjelpeorganisasjoner opplever stor giverglede på et tidlig tidspunkt i nødhjelpsarbeidet etter Haiti-katastrofen.

Behovet for hjelp etter jordskjelvet i Haitis hovedstad Port-au-Prince er enormt. Norske hjelpeorganisasjoner opplever nå en overraskende stor respons fra nordmenn som ønsker å bidra med pengestøtte. - Folk bryr seg - Vi har allerede fått inn rundt 1,5 millioner kroner, bare gjennom givertelefon og innbetalinger via internett. Folk gir hele tiden, noe som er svært gledelig. I tillegg får vi nå stadig flere henvendelser fra bedrifter, sier markedssjef Tove Hauge i Redd Barna til NTB. Onsdag ble det klart at Norge støtter hjelpearbeidet i Haiti med 40 millioner kroner, som blant annet går til hjelpeorganisasjoner som Kirkens Nødhjelp og Røde Kors. I tillegg sier flere organisasjoner at de opplever en giverglede blant det norske folk som er større enn ved lignende situasjoner de siste årene. - Vi får inn veldig mye penger fra enkeltpersoner, og det er tydelig at folk bryr seg om ofrene i Haiti. I tillegg har medieinteressen etter katastrofen vært enorm, og det kan jo tenkes at det har bidratt til å vekke folks oppmerksomhet, sier kommunikasjonssjef Liv Hukset Wang i Kirkens Nødhjelp. Store logistikkutfordringer Hjelpeorganisasjonene oppleverer imidlertid store utfordringer under arbeidet, særlig i forhold til logistikk. - Vi må sette opp alternative logistikkjeder til flyplassen, og jobber nå blant annet med å chartre en båt til Haiti, sier nødhjelpsansvarlig i Redd Barna, Petter Nuland til NTB. Også Røde Kors og Care opplever utfordringer i forhold til fremkommelighet. - Nå er det vanskelige fremkommeligheten. Infrastrukturen har brutt sammen, og omfanget av katastrofen gjør logistikken krevende, sier kommunikasjonssjef Bernt Apeland i Norges Røde Kors. - Det er veldig vanskelige forhold å jobbe innenfor. Infrastrukturen er dårlig, og vi må passe på at våre egne er trygge mens de forsøker å hjelpe andre, sier markedssjef Gitte Skilbred i Care Norge. Ikke opp mot tsunamien Selv om den norske støtten til Haiti er stor, tyder foreløpige tall på at man ikke kommer opp imot pengesummene som ble gitt i forbindelse med tsunamien for fem år siden. - Tsunamien var ekstraordinær. Da fikk man inn enorme summer. Her var også mange flere nordmenn rammet, og da er det naturlig at flere støtter, sier Gitte Skilbred. Også Redd Barna tror at totalsummen for innsamlede midler etter tsunamien vil være mye større enn ved den pågående Haiti-katastrofen, men markedssjef Tove Hauge påpeker at de har fått inn mye penger, og at summen ville vært enda større med de bankoverførslene som er under behandling. (©NTB)