Stoltenberg vil bremse oljepengebruken

Mener vi må bruke langt mindre enn handlingsregelen på fire prosent.

Stats­mi­nis­ter Jens Stol­ten­berg (Ap) mener det ikke er nok å holde bru­ken av olje­pen­ger under hand­lings­re­ge­len på 4 pro­sent. Det enes­te an­svar­li­ge er å nærme seg 3 pro­sent, mener han.

Stol­ten­berg vars­ler iføl­ge Da­gens Næ­rings­liv at ut­sik­te­ne for norsk øko­no­mi gjør at vi må regne med at i nor­ma­le år skal vi bruke nær­me­re 3 enn 4 pro­sent av olje­fon­det. I år bru­ker re­gje­rin­gen 3,3 pro­sent, eller cirka 30 mil­li­ar­der kro­ner under be­lø­pet der­som man hadde nådd gren­sen for hand­lings­re­ge­len.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Frps fi­nans­po­li­tis­ke tals­mann Ketil Sol­vik-Ol­sen ser for seg at par­ti­et i prak­sis vil følge hand­lings­re­ge­len i en even­tu­ell re­gje­ring med Høyre. Høy­res Jan Tore San­ner ap­plau­der­te dette ut­spil­let for to uker siden og kon­sta­ter­te at dette vil gjøre det let­te­re å bli enige i even­tu­el­le bud­sjett­for­hand­lin­ger.

- Dette for­ster­ker ar­gu­men­te­ne for at Høyre og Frp av­kla­rer ram­me­ne for po­li­tik­ken. De gir inn­trykk av at de kan gi gass når vi egent­lig tren­ger å holde igjen. De ar­gu­men­te­rer nær­mest med at fordi denne re­gje­rin­gen lig­ger så klart under rente­ba­nen, er det bare å ta i bruk den re­ser­ven vi har ved at vi lig­ger ned på 3-tal­let, og selv gå opp til 4. Det vil være i strid med hand­lings­re­ge­len og un­der­gra­ve norsk øko­no­mi, sier Stol­ten­berg.

Det er iføl­ge stats­mi­nis­te­ren tre år­sa­ker til at man bør holde olje­penge­bru­ken nær­me­re 3 enn 4 pro­sent:

Kon­kur­ranse­ut­satt in­du­stri må skå­nes for økte ren­ter og høy­ere krone­kurs som følge av økt penge­bru­ken, det er i tråd med hand­lings­re­ge­len at olje­pen­ge­ne skal fases jevnt inn, og til sist er vi i en pe­rio­de med høye olje­inn­tek­ter, men kraf­tig øken­de ut­gif­ter som følge av en ald­ren­de be­folk­ning.