- Stoltenberg trenger å lære seg mer sikkerhetspolitikk

- Han trenger å lære seg mer sikkerhetspolitikk, men har strategisk evne og innsikt, sier professor Janne Haaland Matlary om Jens Stoltenberg, som ifølge Aftenposten blir NATO-sjef.

- Han har stor auto­ri­tet, et meget godt om­døm­me in­ter­na­sjo­nalt og kom­mer fra et land med et tett og godt for­hold til USA. Han tren­ger å lære seg mer sik­ker­hets­po­li­tikk, men har stra­te­gisk evne og inn­sikt.

- Dette er vel­dig gode ny­he­ter for Norge, som tren­ger NATO som sin sik­ker­hets­ga­ran­ti, og det betyr også at or­ga­ni­sa­sjo­nen får en leder som vil være of­fen­siv og ener­gisk i job­ben, sier pro­fes­sor ved Uni­ver­si­te­tet i Oslo og For­sva­rets Høg­sko­le, Janne Haa­land Mat­la­ry tilAf­ten­pos­ten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Iføl­ge henne er det ikke faste krav til kva­li­fi­ka­sjo­ner eller bak­grunn for en ge­ne­ral­sek­re­tær i NATO.

- Dette er en av de de­si­dert vik­tigs­te topp­job­be­ne i vår del av ver­den. I syn­lig­het kan den sam­men­lig­nes med det å være ge­ne­ral­sek­re­tær i FN, sier Kate Han­sen Bundt, ge­ne­ral­sek­re­tær i Den nors­ke At­lan­ter­havs­ko­mité til avi­sen.

Pro­fes­sor Frank Aare­brot tror Jens Stol­ten­berg vil egne seg godt til bli ge­ne­ral­sek­re­tær i NATO, men føler det ennå ikke sik­kert at job­ben vil gå til ham.

- Jeg er enig med Af­ten­pos­ten i at Jens er en av de mer sann­syn­li­ge kan­di­da­te­ne, men jeg vil ikke fast­slå det så bas­tant, sa Aare­brot til NTB søn­dag kveld. (©NTB)