Stoltenberg og Solberg kappes om å være mest ansvarlig

I stats­mi­nis­ter­du­el­len torsdag kveld kon­kur­rer­te Erna Sol­berg (H) og Jens Stol­ten­berg (Ap) om å være den som fører den mest an­svar­li­ge øko­no­mis­ke po­li­tik­ken.

De­bat­ten på TV 2 tors­dag kveld ble inn­le­det med bred enig­het mel­lom de to om at det er nød­ven­dig med en an­svar­lig øko­no­misk po­li­tikk, men de var ueni­ge om hvem som kan føre den.

- Det som be­kym­rer meg, er at Høyre og Frem­skritts­par­ti­et er ueni­ge om selve grunn­mu­ren i den øko­no­mis­ke po­li­tik­ken. Det er en usik­ker­het norsk øko­no­mi ikke tren­ger, sier Stol­ten­berg.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Rygg­margs­re­fleks

Sol­berg svar­te med å vise til den «wil­lochs­ke rygg­margs­re­flek­sen» som lig­ger i Høy­res po­li­tikk og for­sik­ret om at Høyre kom­mer til å være an­svar­li­ge.

- Jeg mener dere ikke har gjort job­ben skik­ke­lig. Når vi nå står mer sår­ba­re over­for end­rin­ge­ne som kom­mer uten­fra, er det fordi vi ikke har gjort lek­sen vår. Vi er mer olje­av­hen­gi­ge, og vi har ikke klart å løfte fram nye næ­rings­vei­er, sier Erna Sol­berg.

Sam­ti­dig trakk Stol­ten­berg fram at Høyre i 2005 be­skyld­te Frp for en uan­svar­lig øko­no­misk po­li­tikk og at par­ti­et ikke har end­ret seg etter dette. Sol­berg la vekt på at for­mues­skat­ten etter hen­nes me­ning tvin­ger nors­ke gründere til å søke uten­landsk ka­pi­tal fram­for å satse på lo­ka­le eiere.

Ueni­ge om helse

Det var også en sterk uenig­het mel­lom de to stats­mi­nis­ter­kan­di­da­te­ne innen helse.

- Vi burde bruke ka­pa­si­tet hos pri­va­te. At folk står i kø, kos­ter pen­ger, Det kos­ter også smer­te for dem det gjel­der, sa Høy­re-le­der Sol­berg.

- Aldri er det be­hand­let flere ved nors­ke syke­hus. Vi har lyk­kes i å heve kva­li­te­ten og tal­let på folk som får be­hand­ling. Vi bru­ker pri­va­te, men det av­gjø­ren­de er at vi er imot det sys­te­met dere står for, svar­te Ap-le­de­ren.

Erna Sol­berg be­skyld­te under de­bat­ten Ap for å ha over­latt pen­ger og sat­sing innen skole til re­gje­rings­part­ner SV.

- Vi vil doble sats­tin­gen på etter- og vi­dere­ut­dan­nin­gen un­der­stre­ket Sol­berg. På den annen side ad­var­te Stol­ten­berg om at en­hver form for pri­va­ti­se­ring svek­ker fel­les­sko­len.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Dette mener Høyre
Les også
Dette mener Arbeiderpartiet
Les også
Dette mener Kristelig Folkeparti (KrF)
Les også
Dette mener SV
Les også
Dette mener Senterpartiet
Les også
Dette mener Kristent Samlingsparti (KSp)
Les også
Dette mener Fremskrittspartiet (Frp)
Les også
Dette mener De Kristne (DK)