Stoltenberg: - Krim er en brutal påminnelse

NATOs påtroppende generalsekretær Jens Stoltenberg (Ap) sier Russlands annektering av Krim er en brutal påminnelse om hvor viktig NATO er.

- Jeg opp­le­ver det som used­van­lig vik­tig å få bidra til fred og sta­bi­li­tet i vår ver­dens­del. Vi er på en bru­tal måte min­net på at lan­de­nes uav­hen­gig­het, su­ve­re­ni­tet, gren­se­nes ukren­ke­lig­het, fred og sta­bi­li­tet ikke er noen selv­føl­ge­lig­het, sa Jens Stol­ten­berg på en presse­kon­fe­ran­se etter at det fre­dag var be­kref­tet at han blir ny ge­ne­ral­sek­re­tær i for­svars­al­li­an­sen.

Stol­ten­berg viste til Russ­lands ny­li­ge an­nek­te­ring av Krim-halv­øya.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Det er en bru­tal på­min­nel­se om hvor vik­tig NATO er, sa den på­trop­pen­de ge­ne­ral­sek­re­tæ­ren.

«Vel­lyk­ket al­li­an­se»

NATO er helt grunn­leg­gen­de for med­lems­lan­de­nes sik­ker­het, fast­slo Stol­ten­berg vi­de­re.

- Etter den kalde kri­gens slutt fikk NATO nye opp­ga­ver da det igjen brøt ut på det euro­pe­is­ke kon­ti­nen­tet på Bal­kan, og i mer enn ti år har NATO del­tatt i kam­pen mot ter­ro­ris­me, ikke minst gjen­nom et om­fat­ten­de en­ga­sje­ment i Af­gha­ni­stan, men også andre ste­der, sa han.

- Det stil­les med jevne mel­lom­rom spørs­mål om be­tyd­nin­gen og re­le­van­sen til NATO etter den kalde kri­gens slutt, men jeg tror det som nå skjer i Ukrai­na, det som skjer på Krim, bare min­ner oss om hvor vik­tig NATO er, at vi tren­ger NATO som en sterk al­li­an­se, til­føy­de han.

Det er «his­to­ri­ens mest vel­lyk­ke­de al­li­an­se», fast­slo Stol­ten­berg, som til­trer som ge­ne­ral­sek­re­tær 1. ok­to­ber.

Pro­ses­sen star­tet i ja­nu­ar

Pro­ses­sen som førte til at Jens Stol­ten­berg fre­dag ble ut­nevnt til NATO-sjef, star­tet i ja­nu­ar, be­kref­tet Stol­ten­berg selv på presse­kon­fe­ran­sen.

Tysk­land og USA tok ini­tia­tiv til å star­te pro­ses­sen, men Stol­ten­berg sa ikke ja da. Grun­nen var at det var en ut­pre­get opp­fat­ning at det ikke kunne bli en nord­menn som skul­le over­ta i og med at det var en dans­ke som satt i stil­lin­gen.

- Ut­over vin­te­ren ble det klart at jeg hadde bred og sam­let støt­te. Og da gjor­de jeg det klart at det var en stil­ling jeg kunne påta meg, sa Stol­ten­berg.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Stats­mi­nis­ter Erna Sol­berg (H) be­kref­tet på presse­kon­fe­ran­sen at Stol­ten­berg gjen­nom hele pro­ses­sen hadde re­gje­rin­gens hel­hjer­te­de støt­te.

- Jeg har aldri del­tatt i en valg­kamp der jeg har gjort så lite selv, la Stol­ten­berg til.

Vil savne Stol­ten­berg

Sol­berg sa at hun kom­mer til savne Jens Stol­ten­berg når han for­la­ter Stor­tin­get til for­del for job­ben som ny ge­ne­ral­sek­re­tær i NATO.

- Jens Stol­ten­berg er en av våre le­den­de po­li­ti­ke­re. Han har vært en frem­ra­gen­de stats­mi­nis­ter for Norge. Jeg kom­mer rett og slett til å savne Jens i norsk po­li­tikk, sa stats­mi­nis­te­ren.

Stol­ten­berg tak­ket på sin side Sol­berg og nors­ke myn­dig­he­ter for ar­bei­det de har gjort for å sikre ham ver­vet.

- Jeg tak­ker for støt­ten og ar­bei­det som er ned­lagt for at jeg skul­le bli ny ge­ne­ral­sek­re­tær.

Vil tie til ok­to­ber

Stol­ten­berg ville ikke ut­ta­le seg om hva han mener NATO bør gjøre over­for Russ­land.

- Jeg mener det er et vik­tig prin­sipp at NATO kun har én ge­ne­ral­sek­re­tær av gan­gen. Der­for vil jeg ikke være for spe­si­fikk i mine ut­ta­lel­ser før jeg til­trer, sa Stol­ten­berg da han ble spurt om sitt syn på hvor­dan NATO bør for­hol­de seg til kri­sen i Ukrai­na.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Men jeg støt­ter de til­tak som NATO har gjort så langt, og jeg mener al­li­an­sen med dette nok en gang har vist sin re­le­vans, sa han.

©NTB