Stoltenberg: – Feil å holde kongen unna veterandag

Jens Stoltenberg sier i dag at det var en feilvurdering å ikke inkludere kong Harald i markeringen av veterandagen i 2011.

Det vakte mange negative reaksjoner da kongen, som foruten å være monark også er Norges høyest rangerte offiser, ikke fikk være med da regjeringen markerte veterandagen på frigjøringsdagen 8. mai for fem år siden. Den tidligere Ap-statsministeren sier tilVG at det var en feilvurdering.

– Jeg har samarbeidet mye medkong Harald opp gjennom årene og det har alltid vært veldig bra, men denne gangen gikk det galt, sierJens Stoltenberg til VG.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Hele ideen var at vi som bestemte at Norge skulle sende soldater tilAfghanistan også var de som anerkjente dem for den jobben de hadde gjort, forklarer Stoltenberg. Påveterandagen i 2011 bleKrigskorset med sverd delt ut til veteraner for første gang siden andre verdenskrig

I selvbiografien «Min historie» skriver Stoltenberg om diskusjonene i forkant av veterandagen og hvordan han bare få dager i forveien fant ut at ingen hadde invitert kongen. Etter et møte med kongen oppfattet statsministeren det slik at de var enige om at forsvarssjefen skulle dele ut medaljene på vegne av kongen.