NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg er ikke overrasket over voldshandlingene i Makedonia. Foto: Rafael Marchante / Reuters / NTB scanpix

Stoltenberg bekymret over volden i Makedonia

Generalsekretær i NATO Jens Stoltenberg beskriver voldshandlingene i Makedonia i helgen som alvorlige, og mener det internasjonale samfunnet må jobbe for stabilitet på Balkan.

Totalt 22 personer er drept etter at det lørdag brøt ut kamper i byen Kumanovo nord i Makedonia.

– Det er en påminnelse om at situasjonen i Den tidligere jugoslaviske republikken Makedonia gir grunn til fortsatt bekymring. Det er alvorlige voldstilfeller vi nå har sett. Nå blir det viktig å få klarhet i bakgrunnen for hva som har skjedd, og hvorfor det har skjedd, sier Stoltenberg til NTB søndag kveld.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Volden brøt ut da politiet gikk til aksjon mot en væpnet gruppe som hadde tatt seg ulovlig inn i Makedonia fra et naboland. Målet til den væpnede gruppen skal ifølge regjeringen ha vært å destabilisere landet. Blant de drepte er åtte politifolk og 14 væpnede menn.

Ikke overrasket

– Det som nå skjer, er en påminnelse om å ikke glemme Balkan, og om at det internasjonale samfunnet må anstrenge seg for å bidra til stabilitet og demokrati i regionen, sier Stoltenberg.

Republikken Makedonia er ikke medlem av NATO, men har i flere år vært søkerland. Strid om landets navn er hovedgrunnen til at landet ikke har blitt medlem.

For bare få uker siden var Stoltenberg i samtaler med Makedonias statsminister Nikola Gruevski, og NATO-sjefen forteller at helgens voldshandlinger ikke overrasker.

– Nei, jeg vil ikke si jeg er overrasket, for det har vært mange meldinger om mer uro og en politisk vanskelig situasjon. Jeg møtte statsministeren i Den tidligere jugoslaviske republikken Makedonia for få uker siden, og han fortalte om utfordringene de sto overfor, sier Stoltenberg.

Gjennomsiktig etterforskning

Generalsekretæren sier i uttalelse på NATOs nettsider søndag at han følger situasjonen i Makedonia tett, samtidig som han oppfordrer landet til å utvise tilbakeholdenhet for å unngå ytterligere opptrapping.

– Det er viktig at alle politiske ledere og samfunnsledere arbeider sammen for å gjenopprette ro, og for å gjennomføre en gjennomsiktig etterforskning for å fastslå hva som skjedde, sier Stoltenberg. (©NTB)

Les også
Flere enn 20 mennesker drept i kamper i Makedonia