Stigende dødstall etter jordskjelv på Filippinene

Døds­tal­let etter jord­skjel­vet på Fi­lip­pi­ne­ne har ste­get til 73. Myn­dig­he­te­ne ad­va­rer om fare for etter­skjelv og ber folk holde seg unna hus som ble skadd i skjel­vet.

Store mann­ska­per lette tirs­dag etter over­le­ven­de i rui­ne­ne av hus som falt sam­men i det vold­som­me skjel­vet. Utpå etter­mid­da­gen lokal tid var det re­gist­rert minst 110 etter­skjelv, og sje­fen for Fi­lip­pi­ne­nes seis­mo­lo­gis­ke in­sti­tutt ad­var­te om at det kunne komme flere.

Ska­der

- Den størs­te be­kym­rin­gen nå er etter­skjelv som kan få del­vis sam­men­ras­te hus til å falle full­sten­dig sam­men, sa Re­nato So­li­dum.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Folk må skaf­fe seg over­sikt over ska­de­ne før de vur­de­rer å flyt­te inn igjen, un­der­stre­ket han.

Skjel­vet skjed­de ved 8-ti­den lokal tid tirs­dag mor­gen og hadde epi­sen­ter under hav­bun­nen uten­for øya Bohol rett nord for den fi­lip­pins­ke ho­ved­øya Min­da­nao. Det kunne mer­kes i nabo­pro­vin­se­ne Cebu, Ne­gros, Masta­be, Leyte og Iloilo, for­tal­te lo­ka­le inn­byg­ge­re.

- Vold­somt

Lyn­lyn Em­p­leo i Cebu by for­tal­te at huset hen­nes ris­tet og svai­et i tre mi­nut­ter.

- Det var vold­somt, og vi fikk sjokk alle sam­men, sa 65 år gamle Bri­git­te Lux på fe­rie­øya Panglao i pro­vin­sen Bohol.

Det er meldt om 33 skad­de, og 15 av døds­fal­le­ne skjed­de på øya Cebu, opp­lys­te en tje­neste­mann. Skjel­vet ble først målt til en styr­ke på 7,4 iføl­ge USAs geo­lo­gis­ke in­sti­tutt, men dette ble se­ne­re kor­ri­gert til 7,2. Det ble ikke sendt ut tsu­nami­var­sel. (©NTB)