Rana Halak sørger over sønnen Iyad, som ble drept av israelsk politi lørdag. 32-åringen var autist og på vei til en skole for psykisk utviklingshemmede i Jerusalems gamleby da han ble skutt. Foto: AP / NTB scanpix

Sterke reaksjoner etter at israelsk politi drepte palestinsk autist

Politiets drap på en 32 år gammel psykisk utviklingshemmet palestiner i Øst-Jerusalem, vekker sterke reaksjoner. Israelsk TV avslører hva som skjedde.

Autisten Iyad Halak var på vei til en skole for psykisk utviklingshemmede i Jerusalems gamleby da en patrulje fra det israelske grensepolitiet drepte ham.

Ifølge politiet bar Halak på en mistenkelig gjenstand som så ut som en pistol og flyktet da de ba ham om å stanse.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

En talsmann for politiet medga etterpå at det verken ble funnet våpen eller mistenkelige gjenstander på den drepte.

Ifølge den israelske TV-stasjonen Channel 12 skjøt politifolkene først etter Halaks bein og jaget ham inn i en blindvei. En offiser beordret politifolkene til ikke å skyte mer, men en av dem avfyrte likevel seks eller sju skudd med et M-16 automatgevær mot 32-åringen. Halak ble drept på stedet.

Demonstranter i Jerusalem protesterte lørdag kveld mot det israelske politiets drap på den ubevæpnede autistiske palestineren Iyad Halak og sammenlignet det med politiets brutale behandling av afroamerikaneren George Floyd i Minneapolis. Foto: AP / NTB scanpix

Bilder fra stedet viser tre kulehull i den hvite veggen i enden av blindgata.

– De drepte ham med kaldt blod, sier Halaks mor Rana til Channel 12.

To av politifolkene som var på stedet ble tatt inn til avhør etter drapet, men det er ikke kjent om de vil bli straffeforfulgt.

Israelske, palestinske og internasjonale menneskerettighetsorganisasjon har lenge anklaget israelske sikkerhetsstyrker for overdreven maktbruk ved at personer som lett kunne ha vært pågrepet blir skutt og drept, også når de ikke utgjør noen overhengende fare for andre.

Få om noen slike drap ender med straffeforfølgelse og domfellelse.