NYE MISJONÆRER: NMS ønsker å rekruttere flere nye misjonærer. Liv Bente Strømhaug og Bjørn Inge Holberg skal til høsten inn i nye oppgaver henholdsvis på Madagaskar og i Thailand.

Sterk nedgang i antall NMS-misjonærer

Tallet på misjonær i Det Norske Misjonsselskap (NMS) har sunket fra 210 til 76 i løpet av de 20 siste årene.

– NMS er en selvstendig organisasjon innen Den norske kirke. Vi har ikke egne forsamlinger eller menigheter, og dermed ingen egne arenaer der vi regelmessig kan forkynne kallet til misjon, sier generalsekretær Jeffrey Huseby til Dagen.

I den siste Årboka står det at «NMS mangler tydelige og regelmessige arenaer til kallsforkynnelse».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Nedgang fra 1993

I misjonærstatistikken for NMS har Dagen sett på utviklingen fra 1973 og fram til 2013. Tallet på utsendinger har sunket siden 1993.

Men generalsekretæren mener det også er viktig å være klar over at antall misjonærer ikke er en målestokk for hvor mye misjon NMS får gjort.

– Det er et mål at samarbeidskirkene skal bli selvstendige og overta arbeidet. Dette er en del av ambisjonene for vårt partnerskap, sier Huseby, som like fullt mener nedgangen i tallet på misjonærer er tankevekkende.

I treårsmeldingen som skal legges fram på sommerens generalforsamling i NMS, står det blant annet følgende: «Kallet til misjon forkynnes ikke like tydelig som før.»

– Jeg tror at dette er tilfelle. I mange sammenhenger er kallet til et misjonalt liv ikke så mye framme i forkynnelsen som før. Noe av forklaringen kan være at i NMS har dette med kallet fått mindre betydning i forkynnelsen, sier generalsekretæren.

Misjonærbarn-saken

Han mener at det også har sammenheng med misjonærbarn-saken som har vært i fokus. Dette har medført at man ikke har vært så frimodig til å forkynne misjonærkallet, i og med at det er gjort erfaringer med at misjonærkallet noen ganger har gått på bekostning av foreldrekallet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Misjonærbarn-saken kan være en grunn til mer forlegenhet i forkynnelsen av misjonærkallet. Men det er ønskelig å øke fokuset på å forkynne kallet til misjonærtjeneste – for Gud vil det og mennesker trenger det – selv om dette ikke skal gå foran foreldrekallet, understreker Huseby.

rekruttering

– Hvordan er rekrutteringen av nye misjonærer for tiden?

– De siste årene har rekrutteringen vært tilstrekkelig, selv om vi skulle ønsket at tilgangen på misjonærer hadde vært større. Samtidig ser vi en dreining i type kvalifikasjoner – og vi trenger ikke så mange teologer som før, svarer generalsekretæren. Men han viser til at en misjonærstilling til Estland måtte utlyses to ganger før de fikk kvalifiserte søkere.

Grunn til bekymring

I treårsmeldingen er tallet på misjonærer redusert med 10 i den siste perioden. Jeffrey Huseby mener dette gir grunn til bekymring, og at NMS vil måtte se nærmere på innholdet og rammene omkring misjonærtjenesten.

– Det har også sammenheng med hvor mange stillinger vi har utlyst. Vi foretar hele tiden en vurdering, dels fordi norske misjonærer koster mye mer enn lokale ansatte.

– Dessuten øker kompetansen i samarbeidskirkene, og målet er å overdra utførelsen av arbeidet til disse kirkene. Så da er det mindre behov for misjonærer fra Norge, forklarer Huseby.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Studentgrupper

– Hva vil NMS gjøre fremover når det gjelder rekruttering av nye misjonærer?

– Vi vil holde kontakt med yngre aldersgrupper. Vi ønsker også å styrke arbeidet med å starte studentgrupper i de store byene, og dessuten øke kontakten med menigheter i Den norske kirke.

– Vårt håp er at dette kan gi oss en bedre rekruttering, svarer Jeffrey Huseby.

NMS

Det Norske Misjonsselskap har generalforsamling i Oslo 2. - 6. juli 2014.

I Norge har organisasjonen omkring 1.445 foreninger og grupper, og arbeider i sju regioner.

Her er en oversikt over tallet på misjonærer i NMS de siste 40 årene. I tillegg til disse tallene kommer ettåringer og ulike volontører.

Årstall / antall misjonærer

1973: 245

1978: 246

1983: 227

1988: 238

1993: 210

1998: 158

2003: 103

2008: 92

2013: 76

Les også
Ny programleder i NMS
Les også
Privatpersoner leier hotell for å lage kristent møtesenterBjorliheimen
Les også
Må kvitte seg med minst to leirstederNMS-leirsteder
Les også
NMS nådde ikke sine mål