Sterk klimabeskjed til to kongepar i Tromsø

Det nors­ke og det svens­ke konge­pa­ret fikk i Tromsø høre uro­vek­ken­de nytt fra FNs klima­pa­nel om ut­vik­lin­gen i Ark­tis, som blir sta­dig vik­ti­ge­re for res­ten av ver­den.

Kong Ha­rald, dron­ning Sonja, kong Carl Gus­taf og dron­ning Sil­via fort­sat­te ons­dag sitt of­fi­si­el­le besøk i nord med en vi­sitt i Tromsø. I au­ten­tis­ke ark­tis­ke om­gi­vel­ser påPo­lar­mu­se­et delte forsk­nings­mil­jø­ene i Tromsø sin mest opp­da­ter­te kunn­skap om klima­ut­vik­lin­gen i Ark­tis med de kon­ge­li­ge.

Den kunn­ska­pen er ikke opp­munt­ren­de, og kong Carl Gus­taf ut­tryk­te be­kym­ring over klima­ut­sik­te­ne han ble pre­sen­tert for. Men han mener at end­rin­ge­ne også har en annen side.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Dette har vi sett i mange år, og det er klart vi bør være be­kym­ret. Sam­ti­dig må vi også kunne tenke at denne ut­vik­lin­gen også fører med seg noe po­si­tivt, sa kon­gen.

- Man blir litt delt. Kli­ma­et end­rer seg, men sam­ti­dig fin­nes det mu­lig­he­ter for ut­vik­ling, sier svenske­kon­gen, som un­der­stre­ker at ver­dens na­sjo­ner må gå sam­men om å se både ut­ford­rin­ger og mu­lig­he­ter i en var­me­re ver­den.

Ny klima­rap­port i høst

Po­lar­in­sti­tut­tets di­rek­tør Jan Gun­nar Win­ter sit­ter i FNs klima­pa­nel (IPPC), som 26. sep­tem­ber pre­sen­te­rer sin nye ho­ved­rap­port. Den vil brin­ge ny inn­sikt i hvor­dan det som skjer i Ark­tis vir­ker inn på mer tem­pe­rer­te deler av ver­den.

I lang tid har vi visst at den glo­ba­le opp­var­min­gen slår først og ster­kest ut i nord. Men nå slår virk­nin­ge­ne av klima­end­rin­ge­ne i Ark­tis ut helt andre ste­der.

- Vi vet at opp­var­min­gen har sin opp­rin­nel­se i sør, og at virk­nin­ge­ne slår ster­kest ut i Ark­tis. Nå ser vi at Ark­tis «snak­ker med» res­ten av ver­den gjen­nom til­bake­kob­lings­me­ka­nis­mer: Det som skjer i Ark­tis på­vir­ker luft­strøm­mer, som igjen end­rer møns­ter på mon­su­nen og kan føre til nye or­ka­ner som Sandy, eller flom i Kina, sier Jan Gun­nar Win­ter.

Bom­met 60 år

På Po­lar­mu­se­et viste han et sa­tel­litt­bil­de av is­ut­bre­del­sen i Pol­ha­vet den 19. sep­tem­ber i fjor. Da ble en skrem­men­de mi­ni­mums­re­kord satt. Smel­tin­gen av po­li­sen har gått vel­dig mye ras­ke­re enn det fors­ker­ne så for seg bare for få år siden.

- FNs klima­pa­nel trod­de i 2007 at vi ville nå fjor­års­ni­vå­ene i 2070. De bom­met med 60 år. Nye jus­te­rin­ger for bare to år siden, for­ut­sa at dette skul­le skje i 2040. Vi bom­met fort­satt med 30 år, og mo­del­le­ne er fort­satt ikke gode nok, sier Jan Gun­nar Win­ter.

Havet sti­ger mer

Han vars­ler også at den nye ho­ved­rap­por­ten fra IPPC vil opp­jus­te­re an­sla­ge­ne for hvor mye hav­ni­vå­et vil stige som følge av at isen på land smel­ter. Nå sier pa­ne­let at den vil stige 40 centi­me­ter innen ut­gan­gen av dette år­hund­ret.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- I sep­tem­ber vil vi si at det sti­ger enda mer. Av lo­ja­li­tet til klima­pa­ne­let kan jeg ikke si hvor mye denne opp­jus­te­rin­gen vil lyde på, sa Win­ter.

Mer tra­fikk

Min­ken­de havis åpner nye trans­port­ru­ter. Stats­sek­re­tær Tor­geir Lar­sen i UD viste konge­pa­re­ne skis­ser over en øken­de skips­tra­fikk i Nord­øst­pas­sa­sjen. Dette er ett av de vik­tigs­te ut­vik­lings­trek­ke­ne i nord­om­rå­de­ne. Et annet er en end­ring i ret­nin­gen i norsk nord­om­råde­po­li­tikk, som er ho­ved­tema på det to dager lange of­fi­si­el­le be­sø­ket i nord.

- I årene vi har bak oss har norsk nord­om­råde­sat­sing dreid seg mye om sam­ar­beid mot Russ­land. Nå ser vi at den drei­er mot et ster­ke­re nor­disk sam­ar­beid der mi­ne­ral­res­sur­ser i Nord-Sve­ri­ge og Fin­land vil få langt stør­re be­tyd­ning, sa Lar­sen.

- Alt er spen­nen­de, men dette er eks­tra spen­nen­de, sa dron­ning Sonja på vei ut fra fore­les­nin­ge­ne. (©NTB)