Ultraortodokse jøder i stille bønn ved innledningen av jødenes påskehøytid fredag. Jødenes påskefest er til minne om jødenes flukt fra Egypt, slik den er beskrevet i Andre Mosebok.

Stenger grensene under påskefeiringen

Israelske myndigheter har stengt grenseovergangene til Gaza og Vestbredden. Overgangene vil være stengt i minst en uke i forbindelse med den jødiske påskefesten.

All ferdsel inn til og ut av de palestinske områdene ble stanset fredag morgen, dagen etter en palestinsk aksjon mot en viktig grenseovergang.

Iføge nyhetsbyrået AP er det mulig at israelerne de n�rmeste ukene vil gå til en større militær offensiv.


En 26 år gammel palestiner ble tidlig fredag morgen drept under en israelsk aksjon i flyktningleiren Balata ved byen Nablus på Vestbredden. Den drepte skal ha vært en av de lokale lederne for geriljagruppen Al-Aqsa-martyrenes brigader.

Feiring på feiring

Grensestengningen vil stå ved lag helt fram til 26. april når jødene avslutter påskehøytiden. I denne perioden vil ikke palestinere kunne reise til Israel, med mindre det dreier seg om legehjelp eller for å søke advokatbistand, heter det.

Militære israelske tjenestemenn fremholder at det mest sannsynlig vil ta noen uker før Israel går til en større operasjon i Gaza.

Ikke før er påskehøytiden over før israelerne skal markere 60-årsdagen for opprettelsen av staten Israel.

- De israelske sikkerhetsstyrkene mener påskehøytiden er svært risikofylt og tar ingen sjanser, heter det i en uttalelse fra forsvaret.

For seks år siden slo en palestinsk selvmordsbomber til dagen før påskefeiringen og drepte 30 mennesker i kystbyen Netanya.

Sikkerhetstiltak er svært viktig i disse dager etter at det er innledet forhandlinger mellom israelske myndigheter og palestinerne om en endelig avtale, som skal være klar innen utgangen av 2008.

Utvidede bosetninger

Israelske myndigheter satte fredag inn annonser i avisen Haaretz der de ber om anbud for oppføring av 100 boligenheter i de to israelske bosetningene Ariel og Elkana helt nord på Vestbredden.

Palestinerne reagerer med sinne og understreker at dette kan føre til alvorlige komplikasjoner i den nye forhandlingsrunden.

- Vi mener dette klart vil undergrave våre anstrengelser for å gjøre 2008 til et fredens år, sier palestinernes forhandlingsleder Saeb Erekat til nyhetsbyrået AP.

Israels statsminister Ehud Olmert fremholder i et intervju med avisen Yedioth Ahronoth at palestinernes president Mahmoud Abbas helt fra forhandlingene ble gjenopptatt har visst at Israel ville bygge flere boliger i Ariel og Elkana.

Nye byggeprosjekter i øst-Jerusalem førte til at Abbas for en kort periode avbrøt forhandlingene. øst-Jerusalem vekker sterke følelser både blant palestinerne og i Israel, og palestinerne ønsker å gøre øst-Jerusalem til hovedstad i en selvstendig palestinsk stat.