SKUFFET: Leder i Det Mosaiske Trossamfund i Oslo er skuffet over Barneombud Reidar Hjermann. Foto Ove Eikje

- Stempler omskjæring som barbari

Jødenes talsmann i Norge, Ervin Kohn, mener barneombudet setter et barbaristempel på omskjæring av gutter og ikke snakker sant om de medisinske argumentene for omskjæring.

Barneombudet har akkurat kommet med sin høringsuttalelse til Helsedepartementet som foreslår å lovregulere omskjæring av gutter i Norge. Departementets to alternative forslag har som mål å sikre at rituell omskjæring skjer på en forsvarlig måte og er tilgjengelig. Barneombudet går imot og ønsker forbud mot omskjæring av gutter under 15 eventuelt 16 år.
- Barneombudets uttalelse representerer en holdning som sier at omskjæring er barbarisk, sier lederen for Det Mosaiske Trossamfunn, Ervin Kohn.

Skuffet

- Jeg er litt skuffet over Barneombudet. Jeg var med på høringen de viser til i høringsuttalelsen. Høringen var ikke en fact finding mission der man sa: «La oss med blanke ark behandle temaet på en ordentlig måte». Alle de øvrige som var invitert, hadde allerede gjort seg opp sine meninger. Det var mennesker som var imot omskjæring og som ville ha en aldersgrense. Vi ble plassert ved siden av representanter for piercere og tatovører. De så akkurat ut som de representerte disse, og der satt også vi. Hvor ligger da kunnskapsnivået? spør Kohn.

Barbarisk

Han forteller at det var en somalisk jordmor til stede under høringen i mars. Hun skilte ifølge Kohn ikke mellom kjønnslemlestelse av jenter og rituell omskjæring av gutter.
Kohn forteller at en lege som var til stede, innledet med en bildepresentasjon der han sammenlignet omskjæring med den gamle kinesiske praksisen med å snøre jenters føtter og med skikken i deler av Afrika med ringer rundt på halsen på jenter for å strekke den.
- Dette og flere andre ting som åpenbart oppleves som barbariske, ble tatt fram. Barneombudet forsøker å presentere det som om omskjæring av gutter er noe en liten sekt holder på med og at det er noe vi må slutte med siden vi er kommet så langt i 2011, sier han.
- De fleste amerikanske menn er omskåret. Da blir det vel vanskelig å argumentere med at dette gjelder en liten religiøs sekt?
- Ja, i USA er 80 prosent av mennene omskjært, og på verdensbasis 30 prosent, påpeker Kohn.

- Nesten løgn

Han tilbakeviser påstanden om at det ikke finnes medisinske grunner for omskjæring.
- Det er nesten som å lyve, sier Kohn og viser til to undersøkelser som påpeker at risikoen for å bli smittet av HIV-viruset for heterofile menn reduseres med 60 prosent dersom man er omskåret. Han sier at det finnes masse forskning som underbygger at jødiske menn i svært liten grad får kjønnssykdommer og at underlivskreft er omtrent ikke-eksisterende hos jødiske kvinner.
- Verdens Helseorganisasjon, WHO, går ikke bare ut og anbefaler omskjæring i Afrika, men har seks aktive programmer der de underviser og hjelper afrikanske menn i omskjæring som et ledd i kampen mot spredning av AIDS, påpeker Kohn.

Viktig for jøder

- Hva betyr omskjærelsen for en jøde?
- Omskjærelse er den viktigste identitetsmarkøren for jøder. Den er så grunnleggende at veldig mange sekulære jøder har dette som en siste skanse, på en måte, for å sin egen jødiske selvforståelses del.
- Hva tror du er barneombudets hensikt i denne saken?
- Jeg tror ikke barneombudet har noen som helst religiøs motivasjon her. Men jeg tror det er en kunnskapsløshet og manglende forståelse og empati for den religiøse dimensjonen i saken. Barneombudet har ikke respekt for religiøse argumenter generelt, og uttalelsen er et symptom på dette, sier jødenes talsmann.
- Den norske grunnloven hindret opprinnelig jødene adgang til Norge. Hvordan ville en aldersgrense mot omskjæring, slik barneombudet foreslår, fungere for jøder?
- Uttalelsen griper direkte inn i religionsfriheten. Her blir barns rettigheter satt opp mot religionsfriheten som om vi ikke var opptatt av barna våre. Hva er dette for noe tull? Man kan ikke sette disse tingene opp mot hverandre, og jeg reagerer på barneombudets bruk av barnekonvensjonen i denne saken, sier Ervin Kohn.DAGEN