FOKUS PÅ TIGGING: Statsminister Jens Stoltenberg under spørretimen i Stortinget onsdag. (Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix)

Statsministeren forsvarte rom-tiltak

Høyre ar­gu­men­ter­te for tigge­for­bud og KrF og Venst­re manet til edrue­lig­het da stats­mi­nis­ter Jens Stol­ten­berg (Ap) fikk spørs­mål om rom­folk og tig­ging i spørre­ti­men ons­dag.

Høy­res helse- og om­sorgs­po­li­tis­ke tals­mann Bent Høie viste til re­gje­rin­gens ulike til­tak - som melde­plikt og tigge­frie soner - og spur­te:

- Vil det komme færre tig­ge­re som følge av til­ta­ke­ne?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Stol­ten­berg av­vis­te ettigge­for­bud med at «det er ikke mulig å forby fat­tig­dom» og for­svar­te re­gje­rin­gens linje med at til­ta­ke­ne vil føre til mind­retig­ging enn det el­lers ville ha vært.

Frp-le­der Siv Jen­sen si­ter­te jus­tis­mi­nis­ter Grete Fare­mos for­svar av re­gje­rin­gens til­tak, og spur­te hva som er vit­sen med til­tak ingen for­står.

Stol­ten­berg sa at blant annet at re­gist­re­ring vil gjøre det let­te­re å hånd­heve re­ge­len om mak­si­malt opp­hold i tre må­ne­der.

KrFs so­sial­po­li­ti­ker Kjell In­golf Rop­stad var be­kym­ret for ut­sik­te­ne til en hatsk de­batt, og Venst­re-le­der Trine Skei Gran­de ville av­li­ve myter som at rom­folk stje­ler kjæle­dyr for å gril­le og spise dem.

- Det er vik­tig i et de­mo­kra­ti å kunne ha en åpen de­batt også om vans­ke­li­ge spørs­mål, uten at vi stemp­ler en­kelt­grup­per på en måte som er så­ren­de. Vi må kunne snak­ke om at det kom­mer men­nes­ker hit som med­fø­rer åpen­ba­re pro­ble­mer, og sam­ti­dig ha re­spekt for at de som kom­mer hit gjør det som en­kelt­men­nes­ker og som en følge av fat­tig­dom og nød, svar­te Stol­ten­berg. (©NTB)