Statoil investerer milliarder i Angola

Stat­oils størs­te en­ga­sje­ment i ut­lan­det er olje­fel­te­ne i An­go­la. I fjor be­tal­te olje­sel­ska­pet 33,1 mil­li­ar­der kro­ner til lan­det, som reg­nes som et fa­mi­lie­styrt dik­ta­tur.

Blant annet har Stat­oil be­talt 3,1 mil­li­ar­der kro­ner i så­kal­te sig­na­tur­bo­nu­ser til lan­dets pre­si­dent og nes­ten 300 mil­lio­ner kro­ner til ulike so­sia­le pro­sjek­ter. Sel­ska­pet har ikke full kon­troll med at pen­ge­ne vir­ke­lig går til det de skal, iføl­ge Vårt Land.

Deler av den siste sum­men har gått til et forsk­nings­sen­ter som blir dre­vet av det an­gols­ke stats­olje­sel­ska­pet Sonan­gol. Både den bri­tis­ke or­ga­ni­sa­sjo­nen Glo­bal Wit­ness og det nors­ke Ver­dens­ma­ga­si­net X har prøvd å finne bevis på at forsk­nings­sen­te­ret ek­sis­te­rer, uten å lyk­kes.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Sig­na­tur­bo­nu­ser er en lov­lig og van­lig måte for et land å sikre seg tid­li­ge inn­tek­ter fra gass- og olje­virk­som­het. Våre be­ta­lin­ger i An­go­la er ulike for­mer for skat­ter og det inn­be­ta­les til myn­dig­he­te­ne slik det skal. Vi kan ikke styre hvor­dan noe land be­nyt­ter våre skatte­inn­be­ta­lin­ger, sier in­for­ma­sjons­sjef Bård Glad Pe­der­sen i Stat­oil til NTB.

Han leg­ger til at Stat­oil rap­por­te­rer åpent om alle be­ta­lin­ger i hvert land kon­ser­net har virk­som­het.

Fors­ker Inge Amund­sen ved Chr. Michel­se­ns In­sti­tutt mener An­go­la må reg­nes som et fa­mi­lie­styrt dik­ta­tur og peker på at stats­le­der Jose Dos San­tos har styrt lan­det siden 1979. (©NTB)

Fakta om Angola

Angola ligger på vestkysten av Afrika.

Grenser til Namibia, Den demokratiske republikken Kongo, Republikken Kongo og Zambia.

Angolas hovedstad Luanda har ca. tre millioner innbyggere.

Angola har store naturressurser som olje, gass og diamanter, men likevel er Angola et fattig land. Arbeidsledigheten antas å ligge på mellom 50 og 70 prosent, og under 40 prosent av befolkningen kan lese og skrive.

Kilde: Wikipedia