Stadig flere ringer Kirkens SOS i julen

Julehøgtiden er vanskelig for mange ensomme mennesker, og Kirkens SOS mottok nærmere 2.000 henvendelser til og med første juledag.

- Dette var en økning på omkring 500 henvendelser i forhold til samme tidsrom i fjor. Vi opplever at det har vært en oppgang hele år i antall telefoner til oss, forteller generalsekretær Janne M. Sukka til Dagen.

Hun opplyser at i underkant av 20 prosent av dem som ringer tilKirkens SOS i løpet av ett år handler om selvmord.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Krevende tid

Sukka viser til at det er stor pågang rett før jul, mens julaften er som en normal dag. Men første juledag og utover øker det igjen med henvendelser til Kirkens SOS, som er Norges største krisetjeneste.

- Vi opplever at julen er en krevende tid for mange mennesker, der savn og tap sammen med relasjonsproblemer blir mer synlige. Flere opplever brutte forventninger i julen. Det er også vanskelig at julen har mange fridager, der andre hverdagslige tilbud er stengt, sier Sukka.

Hun kan ellers fortelle at flere innringere sier at Kirkens SOS er de eneste de har å snakke med.

Flere unge ringer

Hovedtyngden av de som ringer til krisetelefonen er personer fra 40 år og oppover.

- Men vi ser at nå øker det også med yngre mennesker, som blant annet tilbys en chatte-tjeneste. Den har vært åpen i juledagene, og det har vært stor pågang. Dessuten ser vi at også flere unge våger å ringe til oss, forteller generalsekretæren. 

Kirkens SOS er en del av kirkens diakonale tjeneste, og består av 13 selvstendige SOS-sentre rundt i landet.

DAGEN