Flyktninger fra folkegruppen Rohingya gråter på en brygge ved grenseelva Naf etter at de er blitt pågrepet av grensevakter i Bangladesh. Stadig flere mennesker drives på flukt. Og flyktningstrømmen vokser så raskt at arbeidet med å finne løsninger ikke holder tritt, advarer FNs generalsekretær Ban Ki-moon i forbindelse med Verdens flyktningdag for 2012 onsdag.

Stadig flere er på flukt

Stadig flere mennesker drives på flukt. Problemet øker nå så raskt at arbeidet med å finne løsninger sakker akterut, advarer FN på Verdens flyktningdag i 2012.

Bare det siste halvannet året har mer enn én million mennesker flyktet fra sine hjem. Det handler om enkeltmennesker og familier som har fått livene sine snudd på hodet, som har reist fra ødelagte lokalsamfunn og som står overfor en usikker framtid.

- Verdens flyktningdag onsdag er en anledning til å huske alle de som er berørt, og til å øke vår innsats for dem, fastslår FNs generalsekretær Ban Ki-moon.

Han påpeker at fire av fem flyktninger lever i utviklingsland og har dratt nytte av disse landenes gavmildhet og storsinn.


Mørke skygger

Men det er mørke skygger i bildet, tilføyer Ban.

- Den ferske rapporten fra FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) viser at fordrivning og flukt vokser raskere enn løsninger kan settes ut i verden, sier han.

Én av Kenyas flyktningleirer har vokst seg så stor at den i dag er landets tredje største by. Den huser over en halv million somaliere, og enkelte av disse er inne i sitt tredje tiår som flyktninger, heter det i Bans budskap på flyktningdagen.

Om lag 175.000 flyktninger fra vestafrikanske Mali er kommet til nabolandene Burkina Faso, Mauritania og Niger. Regionen kjemper fra før av med tørke og sult, og den må ikke bli stående igjen alene med det nye flyktningproblemet, heter det videre.


Ikke til Europa

- Flyktninger flest flykter ikke til Europa, men til fattige naboland. Vestlige land må gjøre mer for å hjelpe flyktningene der de er, mener Flyktninghjelpen.

Som et svært aktuelt eksempel peker hjelpeorganisasjonen på Libanon. Tusenvis av syriske flyktninger har krysset grensen til nabolandet og blitt innkvartert hos libanesiske vertsfamilier. Disse familiene har i utgangspunktet selv ikke mye å rutte med, påpeker Flyktninghjelpen.


I Afghanistan raser konflikten mellom regjering og opprørere videre, og den går hardt ut over sivilbefolkningen. I fjor ble 186.000 mennesker drevet på flukt internt i det krigsherjede landet, og dette var det høyeste tallet siden 2002.

(NTB)