SSB-ansatte kritiske til den pågående striden

Flere ansatte i Statistisk sentralbyrå (SSB) stiller seg kritiske til situasjonen som utspiller seg mellom direktøren og Finansdepartementet.

IfølgeAftenposten har SSB-sjef Christine Meyer bekreftet at hun forhandler om en sluttavtale som skal være på plass før helgen er omme. Samtidig sier direktøren at hun har fått utarbeidet en juridisk betenkning om hvorvidt hun kan sies opp.

– Konklusjonen er at det er tynt grunnlag for å si meg opp, sier Meyer. Hun mener det er viktig å forsvare SSBs uavhengighet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Uenig

Forsker Ådne Cappelen i statistikkbyrået sier tilVG at han ikke kjøper Meyers utsagn om press mot uavhengigheten.

– Jeg tror det er ulike oppfatninger om hva uavhengigheten betyr. Hun har vel behov for å lage en slags prinsipiell grunn for å trekke seg.

Forsker Knut Einar Rosendahl er mer bekymret for konsekvensene av de foreslåtte og nå omstridte omorganiseringene i byrået.

– Endringene vil være dramatiske. De vil rasere en stor del av viktig forskning som SSB har drevet med, blant annet på energi- og miljøfeltet.

Motstridende

En annen anonym ansatt anklager Meyer for å drive med «dobbeltkommunikasjon» fordi hun sier noe helt annet til de ansatte, samtidig som hun forhandler om sluttpakke. Meyer forklarer dette overfor VG:

– Allmøtet fant sted før finansministeren fortalte til mediene at hun ikke hadde tillit til meg. Ingen avtale var signert. Inntil det har funnet sted en avklaring, er jeg fortsatt administrerende direktør for SSB.

Ifølge VG er det flere ansatte som støtter Meyer, men ingen som ønsker å uttale seg offentlig.

Sluttavtale

Forhandlingene om Meyers sluttavtale handler blant annet om rammen for hva hun kan fortelle om konfliktene med finansminister Siv Jensen (Frp), ifølge Aftenposten. Meyer mener departementet prøver å legge bånd på henne.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– I noen skisser fra Finansdepartementet har det stått at jeg bare skal uttale meg «høvelig». Det er uklart for meg hva det betyr, sier hun. Hun mener konflikten med finansministeren er dårlig håndtert.

Tilbake til Norges Handelshøyskole

– Jeg synes ikke man har behandlet meg med respekt. Jeg hadde forventet at hvis Jensen tvilte på om hun hadde tillit til meg, så ville hun gjort dette klart gjennom samtaler som ikke var kjent for omverdenen, sier Meyer.

Så snart sluttavtalen er ferdigforhandlet, vender hun tilbake til professorjobben ved Norges Handelshøyskole, ifølge Aftenposten.