Sprer håp i dyster SAS-hverdag

Flyselskapet SAS opplever i disse dager sin kanskje tyngste periode noensinne. De ansattes hverdag preges av fremtidsfrykt og usikkerhet etter katastrofen i Milano. Midt i dette dystre bildet opplever den kristne flyverten Carlos Toledo nye muligheter til å nå kollegene med evangeliets budskap om håp og trygghet. Planen er å danne en organisasjon der flyansatte kan evangelisere blant sine kolleger.

Carlos Toledo er svært staselig der han møter Magazinet i sin flyvert-uniform. På jakkeslaget skimter vi en liten sølvfarget fisk, et symbol som kanskje ikke er så vanlig i Norge, men som bæres av mange kristne blant annet i USA og Tyskland. Fisken er blitt en døråpner for Carlos til å komme i prat med mennesker om Jesus.

Usikkerhet
Den 34-årige chileneren har bodd i Norge siden 1976. I SAS har han jobbet i to år , og var i Braathens før det. Han trives i lufta, og opplever arbeidsmiljøet som godt, men innrømmer at de ansatte er sterkt preget av de siste ukenes dramatiske hendelser. Det gjelder ikke minst katastrofen i Milano, der 110 mennesker mistet livet, derav fem SAS-ansatte. - Som alle andre ansatte reagerte jeg selvfølgelig med forferdelse da jeg hørte om ulykken. Det første jeg tenkte på, var om det skulle være noen bekjente av meg blant de omkomne. Selv fikk jeg telefon fra mange av mine venner, som var engstelige for om jeg hadde vært med på flyet. Det kunne fort ha vært tilfelle, sier Carlos. Han kan fortelle om kolleger som er preget av frykt, usikkerhet og hjelpeløshet i kjølvannet av det som har skjedd. Folk er redde for å rammes av nye ulykker. Etter det som har skjedd i USA er mange redde for terrorangrep. Midt i det hele hersker usikkerheten om SAS´ fremtid. Man hører om utenlandske flyselskaper som har fått store økonomiske problemer, og mange ansatte frykter for å bli permittert, eventuelt miste jobben.

Guds Ord mot frykt
I situasjoner som dette er den kristne flyverten opptatt av en ting: Å formidle håp og trøst til dem som er langt nede. - Det er nettopp i slike tider at jeg som kristen opplever at jeg virkelig kan nå mennesker med mitt budskap. Folk er jo så åpne for evangeliet . De søker hjelp og trøst der de kan finne den. Og vi som er kristne opplever at de kommer til oss. Det må være fordi de merker at vi har fred og trygghet selv om også vi lever midt oppe i denne situasjonen, sier han. Selv har han fått mange muligheter til å vitne for folk, både kolleger og flypassasjerer. Han har også selv fått erfare viktigheten av å ha sin trygghet i Gud. - Som flyvert er det min primære oppgave å sørge for passasjerenes sikkerhet. Det er et stort ansvar. Av og til kan man bli grepet av frykt for at noe skal hende. Men da går jeg til Guds Ord. Jeg pleier å tale til frykten og be den forsvinne når den forsøker å ta tak i meg. - For øvrig er det noe jeg alltid gjør før jeg går opp i flyet. Jeg velsigner flyet, pilotene, besetningen og alle passasjerene og proklamerer Guds beskyttelse over oss, sier Carlos Toledo.

Verdensvid organisasjon
Etter hvert har det vokst frem et stadig sterkere ønske hos Carlos om å kunne få formidle evangeliet på sin arbeidsplass. For en tid siden kom han i kontakt med en internasjonal organisasjon for kristne flyansatte over hele verden, FCAP (Fellowship of Christian Airport Personal). Organisasjonens mål er å hjelpe de ansatte til å evangelisere blant sine kolleger. Blant annet i USA og Tyskland har organisasjonen hatt stor suksess med sitt arbeid. - Ofte fungerer dette arbeidet slik at man arrangerer såkalte bønnefrokoster for eksempel en gang i måneden. Her spiser man sammen, deler Guds Ord og ber sammen, og folk som har det tungt kan få forbønn og hjelp. Det har vist seg at disse samlingene også kan fungere som utmerkede fora for å trekke inn ufrelste, sier Carlos. Han håper nå på snart å kunne grunnlege FCAPs avdeling i Norge. De er mange kristne ansatte både i SAS og i andre flyselsskaper, og Carlos mener det vil være mye lettere for dem å stå opp for Jesus når man vet om at det finnes flere kristne på arbeidsplassen. - Fint at dere vil skrive om dette. Det finnes nok Magazinet-lesere blant de SAS-ansatte også, ler den travle menneskefiskeren før han haster videre til nye gjøremål.

Thormod Iversen