EGYPT: Fra å være regnet som klar favoritt til å bli Egypts nye statsminister, er det nå høyst usikkert om den tidligere FN-diplomaten Mohamed ElBaradei (t.v.) får stillingen. Her i møte med interimpresident Adli Mansour. (Foto: Reuters / NTB scanpix)

Splittelse om ElBaradei i Egypt

Isla­mist­par­ti­et al-Nour sier tvert nei til å la Mo­ha­med El­Ba­radei bli Egypts nye stats­mi­nis­ter. Mens de po­li­tis­ke for­hand­lin­ge­ne er gått i stå, er det duket for mer uro i ga­te­ne.

Sala­fist­par­ti­et al-Nour be­står av fun­da­men­ta­lis­tis­ke isla­mis­ter. Nå har det satt seg på bak­bei­na når det gjel­der ut­nev­nel­sen av den li­be­ra­le po­li­ti­ke­ren Mo­ha­med El­Ba­radei. Etter nye for­hand­lin­ger natt til søn­dag var par­ti­et fort­satt steilt imot ut­nev­nel­sen.

- Vår hold­ning er enkel: Det er to grun­ner til å av­vise El­Ba­radei. Vi tren­ger en te­kno­kra­tisk øko­no­misk figur, og vi må få slutt på po­la­ri­se­rin­gen i ga­te­ne, sa Nader Bak­kar fra al-Nour søn­dag for­mid­dag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Vi kan ikke snak­ke om na­sjo­nal for­soning og så gjøre Mur­sis mest hard­nak­ke­de mot­stan­der til stats­mi­nis­ter, fast­slo han.

For­hand­lin­ger i ku­lis­se­ne

Det yt­ter­lig­gå­en­de par­ti­et har hit­til stilt seg bak kup­pet mot Mo­ha­med Mursi, men truer med å trek­ke seg fra sam­ar­bei­det med lan­dets nye makt­ha­ve­re hvis El­Ba­radei blir stats­mi­nis­ter.

Mel­din­gen om at El­Ba­radei ville bli stats­mi­nis­ter, kom fra en kilde ved pre­si­den­tens kon­tor lør­dag etter­mid­dag. Men bare noen timer se­ne­re ble mel­din­gen truk­ket til­ba­ke.

Ahmed al-Mus­li­ma­ni, som er råd­gi­ver for lan­dets nye in­te­rims­pre­si­dent Adly Mansour, står imid­ler­tid fast på at El­Ba­radei er den ster­kes­te stats­mi­nis­ter­kan­di­da­ten.

- Han er de lo­gis­ke val­get, sa Mus­li­ma­ni sent lør­dag kveld.

Iføl­ge ny­hets­by­rå­et AFP for­tel­ler en po­li­ti­ker­kil­de at det fort­satt ar­bei­des in­tenst i ku­lis­se­ne for å for­sø­ke å få al-Nour til å godta Mo­ha­med El­Ba­radei, som er freds­pris­vin­ner og tid­li­ge­re leder i Det in­ter­na­sjo­na­le atom­energi­by­rå­et (IAEA).

- Bror­ska­pet må være med

Sam­ti­dig for­sø­ker både pre­si­den­tens kon­tor og El­Ba­radei å be­ro­li­ge Det mus­lims­ke bror­skap, som kre­ver at Mursi må gjen­inn­set­tes som pre­si­dent.

- Vi strek­ker ut hån­den til Det mus­lims­ke bror­skap. Jeg tror bror­ska­pet har mange mu­lig­he­ter i tiden som kom­mer, sier Mus­li­ma­ni.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han un­der­stre­ker at dette også gjel­der fram­ti­di­ge pre­si­dent­valg.

El­Ba­radei selv sier at Det mus­lims­ke bror­skap må in­klu­de­res i Egypts po­li­tis­ke fram­tid. Bror­ska­pet med­lem­mer bør ikke be­hand­les som kri­mi­nel­le, og Mursi må be­hand­les med ver­dig­het, sier han i et in­ter­vju med tyske Der Spie­gel.

- Ingen bør stil­les for ret­ten uten en over­be­vi­sen­de grunn, sier El­Ba­radei.

- Jeg kan ikke jobbe med noen som ikke re­spek­te­rer to­le­ran­se og de­mo­kra­ti. Det er min røde linje, til­føy­er han.

De­mon­stra­sjo­ner vars­let

Det mus­lims­ke bror­ska­pet er be­ve­gel­sen til Mursi og hans støtte­spil­le­re. Selv om be­ve­gel­sens parti fikk stor opp­slut­ning under val­get, har den skuf­fet stort det siste året. Den er også blitt sterkt kri­ti­sert for å ha be­nyt­tet sin ster­ke makt­po­si­sjon til å over­kjø­re op­po­si­sjo­nen og sikre sta­dig mer makt til seg selv for å føre Egypt i isla­mis­tisk ret­ning.

Søn­dag har både Mur­sis til­hen­ge­re og mot­stan­de­re vars­let nye de­mon­stra­sjo­ner. Bror­ska­pet vil ikke ha noe med de nye makt­ha­ver­ne å gjøre og sier pro­tes­te­ne vil fort­set­te til Mursi blir gjen­inn­satt.

Flere av Mur­sis til­hen­ge­re ble skutt og drept av sik­ker­hets­styr­ker i for­bin­del­se med de­mon­stra­sjo­ner, sam­ti­dig som inn­byg­ge­re i flere byer mel­der om drap be­gått av væp­ne­de til­hen­ge­re av Mursi fre­dag og lør­dag. Til sam­men er minst 37 men­nes­ker drept og mange såret i uroen. (©NTB)