Bildet viser lagtingssalen på Strotinget. På tisdag skal Lagtinget avgjøre loven som var til behandling i Stortinget. Foto: Scanpix

Spenning rundt Lagtinget

Tirsdag behandles den nye ekteskapsloven i Lagtinget og det kan bli svært jevnt.

Stortingets behandling av lovforslag foregår normalt ikke i plenum, men i Stortingets to avdelinger: Odelstinget og Lagtinget. En fjerdedel av representantene (42) sitter i Lagtinget. De resterende tre fjerdedeler (127) danner Odelstinget som onsdag ga grønt lys til ny ekteskapslov. Tirsdag skal Odelstingets innstilling behandles i Lagtinget for godkjenning.

I Lagtinget kan det gå mot et mer jevnt løp enn det man så i Odelstinget. Blant seriøse kilder i Stortinget er det reell frykt og håp om at det kan bli rødt lys. Hvis Lagtinget ikke slutter seg til Odelstingets lovbeslutning, blir saken sendt tilbake til Odelstinget med anmerkninger. Det kan i neste omgang bety at behandlingen av loven blir utsatt til høsten hvor saken vil bli avgjort i Stortinget.

Høsten er tradisjonelt en hektisk tid i Stortinget med budsjetter, som i neste omgang kan føre til at saken blir seint behandlet.

Venstre og Høyre

Det er spesielt Venstre, Høyre og Senterpartiets representanter det knyttes stor spenning rundt. Inge Lønning er som kjent en motstander av ekteskapsloven. I Venstres stortingsgruppe har Vest-Agder kandidat, Anne Margrethe Larsen, vært en klar motstander.

Larsen sa til Magazinet i 2005 at det er tradisjon for bredde og toleranse i Venstre, og derfor trodde hun heller ikke det vil bli noen protester i partiet dersom hun selv ikke støtter likestilling av heterofile og homofile ekteskap.

- Ut fra egen overbevisning må man kunne ha et annet syn på dette. Derfor må vi i Venstre kunne finne frem til løsninger som man kan leve med, sa Larsen.

Larsen tilhørte den fløyen i partiet som ikke ønsket å åpne for likestilling i Venstres partiprogram når det var oppe til behandling i landsmøtet før valget i 2005.

Avisen Dag og Tid sier atArbeiderpartiets representant Sigrun Eng også vil stemme nei.

Debatt i Lagtinget

Vanligvis er det ikke debatt i Lagtinget ettersom partipisken holder orden i rekkene. I spørsmålet om en ny ekteskapslov har flere partier innrømmet at de ikke vil bruke partipisken.

Inge Lønning understreker at Lagtinget sjelden debatterer lover, men det vil han sørge for når den nye ekteskapsloven kommer.

Lagtingets president Lønning kom med løftet da han sammen med Siv Jensen (Frp), Dagfinn Høybråten (KrF) og Olav Akselsen (Ap) mottok nærmere 50.000 underskrifter mot lovforslaget til kjønnsnøytral ekteskapslov.

Kortvarig lov

Lønning har heller ikke tro på at loven vil bestå særlig lenge, skal man tro VG-nett.

- Jeg tror at denne loven kommer til å bli en av de med korteste varighet i norgeshistorien. Den er så pakkende full av selvmotsigelser, sier Lønning til VG Nett torsdag.

Ifølge Lønning er lovens største inkonsekvens at lesbiske par skal få tilbud om assistert befruktning gjennom sæddonor.

- Dette gjelder bare likekjønnede par der begge er kvinner. Dermed er det ikke noe samsvar mellom retorikken og realitetene. I debattene har de jo argumentert for at all forskjellsbehandling er diskriminering. Men i praksis flytter de bare diskrimineringen et lite stykke. Den nye loven skaper bare en ny diskriminering: mellom likekjønnede par av hun- og hankjønn, sier Lønning til VG Nett.

Denne saken stod på trykk i Dagen Magazinet 12. juni