Ebolaviruset har så langt kostet over 800 menneskeliv i Vest-Afrika. Foto: Frederick Murphy / Reuters / NTB scanpix

Spansk misjonær smittet av ebola

En spansk misjonær som har jobbet i Liberia, har testet positivt for det farlige ebolaviruset.

Den romersk-katolske presten Miguel Pajares (75) ble testet for sykdommen på et sykehus i Liberias hovedstad Monrovia. Presten behandles nå på det samme sykehuset, opplyser den veldedige organisasjonen Juan Ciudad Hospital i Monrovia.

Pajares har jobbet i Liberia i mer enn 50 år. De siste sju årene har han jobbet ved San Jose-sykehuset i Monrovia. Han har blitt holdt i karantene sammen med fem andre misjonærer siden lørdag, da sykehusets direktør selv døde av sykdommen på vei til USA.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også: Ebolasmittet misjonær fløyet til behandling i USA

Den spanske presten er blant mer enn 1.600 personer som har blitt smittet av det dødelige viruset i Vest-Afrika siden mars, det største utbruddet av ebola i historien. Så langt har 887 av de smittede har mistet livet.

Verdensbanken har lovet en sum på opp til 1,2 milliarder kroner til Guinea, Liberia og Sierra Leone for å bremse utbruddet.

Ebola blir overført gjennom kroppsvæsker, og personer som bor med eller tar seg av slike pasienter risikerer i stor grad å bli smittet.

Les også: Behandles med ny medisin som bare har vært testet på aper

Ebola-viruset

Blødningsfeberen ebola skyldes flere typer ebolavirus som tilhører filoviridae-familien. Viruset har sin opprinnelse i det sentrale Afrika.

Ebola er svært smittsomt, og smitten overføres ved direkte kontakt med syke personers blod og andre kroppsvæsker.

Inkubasjonstiden er fra 2-21 dager.

Symptomer på ebola er plutselig høy feber, kraftige magesmerter, hodepine og smerter i muskler, oppkast og diaré. Etter hvert svekket nyre- og leverfunksjon og indre og ytre blødninger oppstår. Pasientene blir også fort dehydrert.

Sykdommen har høy dødelighet, mellom 40 og 90 prosent, alt ettersom hvilket virus den syke er smittet av. Det finnes ingen medisin mot ebola, og sykdommen kan ikke helbredes.

Ebolavirus kan smitte fra dyr til mennesker.

Kilde: WHO

Les også
Ebolasmittet misjonær tilbake i USAEbola-viruset
Les også
Amerikanske ebolaofre fikk ny medisinEbola-viruset
Les også
Soldater settes inn i kampen mot ebola
Les også
WHO frykter ebolakatastrofe
Les også
Ebolaviruset er ustyrligEbola-viruset