Spanias nye konge Felipe og hans kone Letizia var lørdag til stede på en seremoni til støtte for ofre for terrorisme. Foto: Andrea Comas / Reuters / NTB scanpix

Spanjolene ønsker at Felipe spiller politisk rolle

Spanjoler flest ønsker at deres nye konge, Felipe, skal spille en større politisk rolle og bidra til å bygge bro mellom partier og regioner, viser en ny meningsmåling.

Det spanske monarkiet har forsøkt å holde seg utenfor politikk de siste årene, selv om Felipes far Juan Carlos spilte en viktig rolle i landets overgang til demokrati etter Franco-diktaturet.

Meningsmålingen som ble trykket i avisa El País viser at tre firedeler av spanjolene mener at Felipe, som ble tatt i ed torsdag, selv må presse partiene til å bli enige om Spanias problemer om ikke politikerne greier det.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Målingen gjenspeiler utbredt misnøye med kranglingen i det siste mellom Spanias to største partier, det konservative Folkepartiet og det sosialdemokratiske PSOE om saker om åpenhet og innsats mot korrupsjon.

I tillegg kommer den dype splittelsen i landet i forbindelse med regionenes ønsker om mer selvstyre eller uavhengighet, noe som har ført til fullt sammenbrudd i forbindelsene mellom partiene i Madrid og deres motparter i Catalunya.

91 prosent sier det er behov for mer politisk samarbeid for å løse problemene, og 75 prosent sier at de ville støtte Felipe om han aktivt arbeider for slikt samarbeid.

En annen måling i avisa La Vanguardia viser også at et flertall fortsatt heller vil beholde et parlamentarisk monarki enn å gå over til republikk, trass i store demonstrasjoner den siste tida for republikk.

Målingen viser også at Felipe er mer populær enn faren Juan Carlos, som abdiserte etter at en serie skandaler hadde undergravet hans popularitet.

Les også
Spania har fått ny kongeFakta om kong Felipe VI
Les også
Juan Carlos: - Jeg er takknemlig
Les også
Overlater tronen til sin sønnKlikk for å endre tekst