Trygve Slagsvold Vedum kan bli ny leder for Senterpartiet. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Sp-veien åpen for Trygve Slagsvold Vedum

Marit Arnstads nei til å bli ny Sp-leder legger veien åpen for Trygve Slagsvold Vedum. Men Arnstads nøling har svekket Vedums posisjon som leder, mener eksperter.

Med Arn­stad ute av dan­sen synes Sen­ter­par­ti­et å samle seg om nest­le­der Tryg­ve Slags­vold Vedum som den som er best egnet til å gjen­rei­se par­ti­et etter valg­ne­der­la­get i høst.

Det kom­mer ty­de­lig til ut­trykk når fyl­kes­la­ge­ne i både Nord- og Sør-Trøn­de­lag over­for NTB klart ytrer sin støt­te til hed­mar­kin­gen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Tryg­ve er en li­kan­des kar, han er dyk­tig po­li­tisk, har de ver­di­ene Sen­ter­par­ti­et står for og er så en­tu­si­as­tisk at han kla­rer å få med seg hele par­ti­et, sier fyl­kes­le­der Gunn Iver­sen Stok­ke i Sør-Trøn­de­lag Sp til NTB.

Med Sp-bas­tio­ne­ne i Trøn­de­lag i ryg­gen er det der­med vans­ke­lig å se hvem som skal kunne true Ved­ums kan­di­da­tur. Men den pro­blem­stil­lin­gen vil ikke nest­le­de­ren selv ta stil­ling til.

- Nå må pro­ses­se­ne få gå sin gang, slik at par­ti­et får tid til å dis­ku­te­re seg gjen­nom dette. Jeg er nå mest opp­tatt av at valg­ko­mi­te­en skal få sette sam­men et best mulig lag for par­ti­et, sier han til NTB.

- Svek­ket andre­valg

Er­ling Kjek­stad, som i mange år var po­li­tisk re­dak­tør og kom­men­ta­tor i Na­tio­nen, mener vi nå kan ta for gitt at Vedum blir ny Sp-le­der. Men at Marit Arn­stad bruk­te mange uker på å be­stem­me seg for å si nei, er et pro­blem for den nye le­de­ren, mener ana­ly­ti­ker­ne. Kjek­stad er ikke i tvil om at Vedum får et re­serves­tem­pel på seg.

- Marit Arn­stad har kjørt et løp som har gitt henne en vel­dig sterk po­si­sjon i par­ti­et, sier han, og viser til at nord­trøn­de­ren har latt pro­ses­sen i par­ti­et gå uten å gi noen en­de­lig av­kla­ring.

Det har ført til at vel­dig mange har sagt ty­de­lig at de øns­ker henne som leder, for­kla­rer han.

- Det har skapt en vold­som po­li­tisk ka­pi­tal hos henne. Når hun nå kan­skje blir par­la­men­ta­risk leder, vil hun på mange måter bli «kon­gen på hau­gen», mener Kjek­stad.

Kan bli leder i Stor­tin­get

Den tid­li­ge­re po­li­tis­ke re­dak­tø­ren er ikke i tvil om at dette har vært en be­visst stra­te­gi fra Arn­stad. Han tror sam­ti­dig at Ved­ums en­tu­si­as­me, ståpå­vil­je og guts vil gjøre ham til en bedre parti­le­der enn Arn­stad ville blitt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Slik det blir lig­gen­de an nå, blir hun den par­la­men­ta­ris­ke le­de­ren som ord­ner opp i Stor­tin­get og tar de store sa­ke­ne der, mens han blir den som drar rundt i lan­det og plei­er par­ti­et.

Også po­li­tisk kom­men­ta­tor Tho­mas Boe Horn­burg i Af­ten­pos­ten skri­ver at Vedum nå «helt sik­kert blir Sps neste parti­le­der». Men han mener Vedum må be­ta­le en høy pris for Arn­stads tenke­pau­se.

- Jo leng­re tiden gikk, jo ty­de­li­ge­re ble Ved­ums B-stem­pel. Arn­stads nø­ling har der­for ska­det par­ti­et, skri­ver han.

Støt­te fra Nord-Trøn­de­lag

Fyl­kes­le­der Tomas Iver Hallem i Nord-Trøn­de­lag ledet an i trøn­der­opp­rø­ret mot Liv Signe Na­var­sete i vin­ter. Nå mener han Arn­stads av­kla­ring var nyt­tig og nød­ven­dig for at par­ti­et skul­le kunne gå vi­de­re og samle seg om Vedum som le­der­kan­di­dat.

- Hans kan­di­da­tur vil være sær­de­les sterkt i det ar­bei­det som valg­ko­mi­te­en skal gjøre fram mot lands­mø­tet 7. april, sier Hallem til NTB.

Hallem gjen­tar at han fore­trek­ker Ola Borten Moe som fort­satt nest­le­der, men stil­ler ikke dette opp som en for­ut­set­ning for å støt­te Ved­ums le­der­kan­di­da­tur. Også Stok­ke i Sør-Trøn­de­lag vil ha denne duoen på topp og mener det skal bli vans­ke­lig for valg­ko­mi­te­en å ikke la slik klar tale fra to så store fyl­kes­lag veie tungt.

- Dess­uten vet vi jo at Tryg­ve og Ola har god kjemi seg imel­lom, sier hun.

Blant støtte­er­klæ­rin­ge­ne fra parti­fel­ler tirs­dag var blant annet denne Twit­ter-mel­din­gen fra stor­tings­re­pre­sen­tant Geir Polle­stad: «Nå blir Slags­vold Vedum leder i Sen­ter­par­ti­et. Det er det beste val­get for par­ti­et».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Arn­stad peker på Vedum

Arn­stad selv sier til NTB at hun «etter en sam­let vur­de­ring» mener hun vil gjøre en bedre jobb for par­ti­et i andre rol­ler enn som parti­le­der.

- Jeg gikk ikke til­ba­ke i po­li­tik­ken i 2012 for å bli parti­le­der, men av in­ter­es­se for å jobbe med po­li­tikk fra Stor­tin­get, leg­ger hun til.

Kri­tik­ken om at hun ikke av­klar­te sin hold­ning tid­li­ge­re, pa­re­rer hun slik:

- Jeg hadde behov for å re­flek­te­re over si­tua­sjo­nen da det ble en eks­tra­or­di­nær si­tua­sjon etter jul ved å ta en fot i bak­ken. Det har jeg nå gjort.

Sen­ter­par­ti­et ble ram­met av in­tern strid etter det his­to­risk dår­li­ge val­get i fjor høst. Pres­set økte mot parti­le­der Na­var­sete, som fikk hard med­fart i en in­tern eva­lu­e­ring av valg­kamp­inn­sat­sen.

Les også
Trygve er trygg i troenTrygve (Magnus) Slagsvold VedumSYV KJAPPE:
Les også
Senterpartiets muligheter