Sp tek opp tvillingabort i Stortinget

Senterpartiet utfordrar helseminister Bent Høie (H) til å gå grundig gjennom lovverket om tvillingabort.

- Dette er vi nøydt til å dis­ku­te­re breia­re, og det mei­ner eg at helse­mi­nis­te­ren må legge til rette for, seier Kjer­sti Toppe, Sen­ter­par­ti­ets helse­tals­kvin­ne, til Dagen.

I dag tek ho opp så­kal­la fos­ter­re­duk­sjon i Stor­tin­gets or­di­næ­re spørje­time.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Toppe tek ut­gangs­punkt i sakaDagen skreiv i slut­ten av mars om at tvil­lin­ga­bort er lov­leg i Noreg, på lik linje med van­leg abort, iføl­gje Helse­di­rek­to­ra­tet.

Etis­ke pro­blem

Det er ikkje klare reg­lar for tvil­lin­ga­bort i abort­lova eller for­skrif­ta, men di­rek­to­ra­tet legg til grunn at lova gjeld for tvil­lin­ga­bort også.

Sam­stun­des har helse­di­rek­tør Bjørn Guld­vog bedt po­li­ti­ka­ra­ne om å sjå pro­blem­stil­lin­gar av «medi­sinsk, retts­leg og etisk art».

- Rask medi­sinsk tek­no­lo­gisk ut­vik­ling på dette om­rå­det gjer at pro­blem­stil­lin­gar knyt­te til fos­ter­re­duk­sjon bør vur­de­rast nær­ma­re på sikt, skreiv helse­di­rek­tø­ren i si vur­de­ring av saka til helse­mi­nis­ter Bent Høie (H).

Gjen­nom­gå lov­ver­ket

Og no ber altså Sp om ei brei gjen­nom­gang av lov­ver­ket rundt tvil­lin­ga­bort, gjer­ne som ein del av eva­lu­e­rin­ga av bio­tek­no­logi­lova.

- Det er etis­ke pro­blem rundt kor­leis ein skal velje ut det eine og ikkje det andre fos­te­ret. Se­lek­tiv abort ut frå kjønn er til dømes uak­sep­ta­belt. Så har du ri­si­ko­en for spon­tanabort for den andre. Og kor­leis vil det bar­net som lever opp opp­fat­te det, når det får vite at det hadde eit søs­ken som vart vald vekk, spør Toppe.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

DAGEN