Sp mener Listhaug har gått for langt

Senterpartiet mener innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) har «forkludret» asylforliket ved å prøve å ta omkamp på Frps primærstandpunkter.

Tirsdag går høringsfristen ut for Listhaugs 40 innstrammingsforslag i asylpolitikken. Forslagene, som er en oppfølging av asylforliket på Stortinget før jul, har møtt kritikk fra en rekke instanser.

Sp var i høst regjeringens tydeligste allierte på Stortinget i ønsket om en strengere asyl- og innvandringspolitikk. Nå mener Sps innvandringspolitiske talskvinne Heidi Greni at Listhaug har dratt asylforliket altfor langt i forslagene som hun har lagt fram.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg er veldig skuffet over statsråden. Flere av forslagene går utover forliket. Listhaug kjører på med Frps primærstandpunkt. Det er svært uheldig. I dagens situasjon trenger vi en statsråd med politisk handlekraft, ikke en som driver med politisk spill, sier Greni til NTB.

– Familienekt

Det er særlig forslagene til innstramming av familiegjenforening, og forslaget om at alle mindreårige enslige asylsøkere kun skal få midlertidig opphold, som provoserer i Sp.

– Listhaug sier de vil ha familiegjenforening først etter fire år, men i praksis betyr det åtte-ni år. Hele begrepet familiegjenforeningen blir for meg da rart. I prinsippet blir det da enklere å si at vi nekter familiegjenforening, sier Greni.

– Men Sp ber i forliket regjeringen legge fram et lovforslag om å stramme inn retten til familieinnvandring. Hva er det dere ønsker isteden?

– Det er ganske mange trinn mellom det vi har i dag og det Listhaug nå legger opp til. Vi har et stort handlingsrom her, uten at jeg vil gå i detalj på det før vi får diskutert det i partiet, sier Greni.

Hun peker på at forutsetningen for forliket var at innstrammingene ikke skulle bryte med Norges internasjonale forpliktelser.

– Nå har vi fått flere tilbakemeldinger på at disse forslagene ikke holder seg på innsiden av menneskerettighetene, og det er avgjørende for Sp, sier hun.

Arbeiderpartiet og Kristelig Folkeparti har allerede varslet at de ikke vil støtte forslaget om fire år i arbeid eller utdanning før familiegjenforening. Også Venstre vender tommelen ned.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi er sterkt kritiske til dette forslaget, sier Venstres innvandringspolitiske talsmann André N. Skjelstad til NTB.

Skeptisk

Når det gjelder forslaget om å gi alle mindreårige enslige asylsøkere midlertidig opphold fram til de er 18 år, sier Greni at hun synes det ikke blir riktig at barn som har bodd flere år i Norge, skal risikere å bli sendt ut igjen. Hun sier hun også ser store problemstillinger ved forslaget om å opprette retursentre for mindreårige asylsøkere i hjemlandene.

KrFs stortingsgruppe har allerede vedtatt å si nei til dette forslaget. Venstre er også sterkt kritiske til dette forslaget, sier Skjelstad.

Ap har foreløpig ikke ønsket å kommentere dette punktet.

Listhaug har varslet at hun vil legge fram en sak for Stortinget så raskt som mulig etter at høringsrunden er ferdig.

Heidi Greni er klar på at det haster å få vedtak på plass.

– Derfor er det så dumt at statsråden har forkludret bildet ved å gå utover forliket. Jeg hadde trodd dette skulle bli en rask og enkel behandling, men nå blir det en mye mer uryddig behandling i Stortinget, sier hun.

Fakta om regjeringens asylforslag

*Regjeringen la i romjulen fram 40 forslag til innstramminger i asylpolitikken. *Forslagene var en oppfølging avasylforliket som ble inngått på Stortinget 19. november i fjor.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

*Høringsfristen går ut tirsdag 9. februar. Regjeringen har varslet at den vil legge fram forslag til nye regel- og lovendringer for Stortinget i løpet av våren.

*De mest kontroversielle forslagene innebærer å begrense visumfriheten for asylsøkere, slik at asylsøkere kan bortvises fra grensen uten å få sin søknad behandlet, innføre nye midlertidige beskyttelsesformer og strengere regler for familiegjenforening, samt å gi enslige mindreårige asylsøkere kun midlertidig oppholdstillatelse fram til de fyller 18 år.

Hele høringsnotatet kan lesesher.