Sp kan sikre regjeringens reservasjonsforslag

Flere stortingspolitikere i Senterpartiet vurderer å støtte regjeringens forslag til lovendring som gir fastleger mulighet til å nekte å henvise kvinner til abort.

Re­gje­rin­gen har sam­men med støtte­par­ti­et Kris­te­lig Folke­par­ti et knapt fler­tall i Stor­tin­get på tre re­pre­sen­tan­ter for for­sla­get om å la leger få mu­lig­het til å nekte abort­hen­vis­ning.

Nå viser det seg at flere re­pre­sen­tan­ter fra Sen­ter­par­ti­et kan sikre et mer kom­for­ta­belt fler­tall, skri­ver Af­ten­pos­ten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Det er ikke uten­ke­lig at jeg støt­ter for­sla­get, sier Sps nest­le­der Tryg­ve Slags­vold Vedum. Han leg­ger til at han vil lese inn­spil­le­ne som kom­mer fram i hø­rings­run­den før han tar stil­ling.

Nest­le­der i Stor­tin­gets helse­ko­mité, Kjer­sti Toppe (Sp) er til­hen­ger av for­sla­get.

- Jeg mener prin­si­pi­elt at det skal være mulig med en re­ser­va­sjons­ad­gang for fast­le­ger, sier Toppe. Hun mener mange av for­be­hol­de­ne i hø­rings­no­ta­tet, som at kom­mu­ner fritt kan nekte re­ser­va­sjons­ad­gang lo­kalt, er for­nuf­ti­ge.

Sps stor­tings­re­pre­sen­tant Per Olaf Lund­tei­gen er også po­si­tiv. Sp-le­der Liv Signe Na­var­sete vil på sin egen side ikke ta stil­ling ennå.

- Det er uak­tu­elt for meg å stem­me for et for­slag som svek­ker kvin­ners rett til selv­be­stemt abort. Når det gjel­der helse­mi­nis­te­rens for­slag vil jeg se det en­de­li­ge for­sla­get etter hø­rin­gen før jeg tar stil­ling til det, sier Na­var­sete.

Hel­ler ikke Sp-po­li­ti­ker Marit Arn­stad har kon­klu­dert ennå, mens tre andre Sp-kvin­ner - Heidi Greni, Jenny Klin­ge og Anne Tin­gel­stad Wøien - sier klart nei til for­sla­get.