South Carolinas republikanske guvernør Henry McMaste holder opp det signerte dokumentet. Foto: Jeffrey Collins / AP / NTB

South Carolinas guvernør undertegnet ny abortlov

South Carolinas republikanske guvernør Henry McMaster har undertegnet en lov som med svært få unntak forbyr abort.

De folkevalgte i South Carolinas delstatsforsamling vedtok loven med stort flertall onsdag, og torsdag ble den som lovet undertegnet av guvernøren.

Loven pålegger leger å bruke ultralyd for å fastslå om fosterets hjerte slår. Dersom det er tilfelle, er det bare tillatt med abort dersom graviditeten er et resultat av voldtekt eller incest, eller om morens liv er i fare.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kort tid etter at McMaster hadde undertegnet loven, saksøkte organisasjonen Planned Parenthood delstaten og hevdet at den nye loven er grunnlovsstridig.

Tilsvarende lover er de siste årene vedtatt i flere delstater, men samtlige er utfordret i rettssystemet. Lovene har ikke kunnet tre i kraft ettersom amerikansk høyesterett i den såkalte Roe vs. Wade-domsavsigelsen i 1973 slår fast at abort er tillatt i USA.

Seks av de ni dommerne i amerikansk høyesterett regnes nå som konservative, og abortmotstandere håper derfor å få omgjort kjennelsen fra 1973.