Sosiale medier danker ut mobilhilsener

Selv om Te­le­nors kun­der send­te drøyt 15 mil­lio­ner SMS-er på jul­af­ten, er tal­let flere mil­lio­ner la­ve­re enn for fem år siden. So­sia­le medi­er har i ste­det tatt over.

For Te­le­nor kom top­pen i 2008. Da send­te kun­de­ne deres 22,1 mil­lio­ner tekst­mel­din­ger på jul­af­ten, mot 14,5 mil­lio­ner i år,skri­ver E24.

I til­legg ble det sendt snaut 700.000 MMS-er på jul­af­ten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Opp­gang for Net­Com

- Nord­menn sen­der fort­satt mange jule­hil­se­ner med mo­bil­te­le­fo­nen, selv om vi ser at bru­ken er gått noe ned de sist årene, sier in­for­ma­sjons­sjef Knut Sol­lid i Te­le­nor Norge.

Net­Com sier det ble sendt litt flere tekst­mel­din­ger, 8,75 mil­lio­ner i år mot 8,5 mil­lio­ner for et år siden. De har ikke til­gjen­ge­lig tall like langt til­ba­ke som kon­kur­ren­ten, men i 2011 var tal­let 7,7 mil­lio­ner. Selv om Net­coms kun­der altså sen­der flere mel­din­ger, og to­ta­len for de to sel­ska­pe­ne har vært nokså sta­bil de siste par årene, lig­ger de nå på samme nivå som det Te­le­nor-kun­de­ne alene sto for i 2008.

År­sa­ken til at an­tal­let SMS-er og MMS-er går ned, er først og fremst frem­veks­ten av so­sia­le medi­er, i førs­te rekke Face­bo­ok, In­sta­gram og Twit­ter, skri­ver øko­no­mi­nett­ste­det.

Tekst om dagen, bil­der om kvel­den

Aller flest tekst­mel­din­ger sen­der vi rundt klok­ken 13, mens bilde­mel­din­ge­ne når sin topp ved like etter klok­ken 22, opp­ly­ser Sol­lid. Da er de fles­te ga­ve­ne pak­ket ut, og kan­skje er det nett­opp ga­ve­ne det sen­des bil­der av.

Mens an­tal­let mel­din­ger i Te­le­nor-net­tet har falt med rundt en tre­del på fem år, vokser data­tra­fik­ken kraf­tig. Rik­tig­nok er jul­af­ten en mind­re aktiv dag enn andre dager, men mo­bil­data­bru­ken hos sel­ska­pet økte med 69,1 pro­sent fra jul­af­ten i fjor til i år.

- Dette er i tråd med den ge­ne­rel­le veks­ten vi har sett i det siste. Jul­af­ten skil­ler seg der­med ikke ut med mer tra­fikk enn de andre da­ge­ne. Dette er kan­skje litt over­ras­ken­de siden det var dår­lig vær og der­med in­ne­vær over prak­tisk talt hele lan­det, sier Sol­lid. (©NTB)