Sorgfull gudstjeneste i spansk pilegrimsby

Den stor­slåt­te ka­te­dra­len i den spans­ke byen San­tia­go de Com­pos­te­la var man­dag kveld fylt av men­nes­ker som min­tes de 79 of­re­ne for tog­ulyk­ken i for­ri­ge uke.

Med­lem­mer av konge­fa­mi­li­en og re­gje­rin­gen del­tok i minne­guds­tje­nes­ten sam­men med sør­gen­de fa­mi­li­er og lo­ka­le inn­byg­ge­re.

De sør­gen­de satt med bøyd hode og tør­ket tårer da erke­bis­ko­pen av San­tia­go, Juli­an Bar­rio, ba for de døde.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Til fa­mi­lie­ne som har mis­tet sine kjære: Fra førs­te stund fikk dere plass i hjer­te­ne våre, i Spa­nias hjer­te og i hjer­te­ne til å mange men­nes­ker uten­for dette lan­det som har bedt meg om å vi­dere­brin­ge kon­do­lan­ser, sa erke­bis­ko­pen, før et kor sang en sørge­sal­me.

Kon­ge­li­ge kon­do­lan­ser

Kron­prins Fe­li­pe, hans kone prin­ses­se Le­tizia og deres elds­te dat­ter Elena var til stede under minne­guds­tje­nes­ten. Det var også stats­mi­nis­ter Ma­ri­a­no Rajoy, som selv kom­mer fra San­tia­go de Com­pos­te­la, og flere andre mi­nist­re.

Etter guds­tje­nes­ten gikk de kon­ge­li­ge langs kirke­ben­ke­ne for å tryk­ke de etter­lat­tes hen­der og kysse dem på kin­ne­ne.

Uten­for kir­ken sto både lo­ka­le inn­byg­ge­re og pi­le­gri­mer for å vise sin re­spekt. En stor­skjerm var satt opp for dem som ville følge guds­tje­nes­ten fra ut­si­den.

- Jeg har kom­met hit fordi jeg er fra San­tia­go, og fordi men­nes­ker som står meg nær mis­tet livet i ulyk­ken, sa 60 år gamle Mari Car­men Fi­gue­roa uten­for ka­te­dra­len.

- Jeg hadde kom­met selv om jeg ikke hadde kjent noen av of­re­ne, la hun til.

Mange kri­tisk skadd

De fles­te av de døde er alt grav­lagt på sine hjem­ste­der rundt om i Spa­nia. Iføl­ge spans­ke helse­myn­dig­he­ter er 69 av of­re­ne fra ulyk­ken fort­satt inn­lagt på syke­hus. Til­stan­den er kri­tisk for 22 av dem.

Søn­dag ble lok­fø­re­ren Fran­cis­co José Garzón Amo løs­latt etter å ha møtt i for­hørs­ret­ten. Han skal ha inn­røm­met men­nes­ke­lig svikt i for­bin­del­se med ulyk­ken. Han skal ha sagt at han var dis­tra­hert og der­med mis­tet over­sik­ten over ruten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

52-årin­gen er nå sik­tet for 79 til­fel­ler av uakt­somt drap, mel­der ny­hets­by­rå­et AFP. Han har blitt fra­tatt pas­set og må møte ukent­lig i ret­ten, skri­ver El Mundo.

Les også
77 omkom i togulykke i Spania