Sorg kan bli en egen diagnose

Be­grun­nel­sen er at man da let­te­re kan gi rik­tig be­hand­ling til per­soner som stre­ver med sorg.

Lang­va­rig sorg der sorg­re­ak­sjo­ne­ne end­res lite over tid, kan snart bli en egen dia­gno­se.

Be­grun­nel­sen er at man da let­te­re kan gi rik­tig be­hand­ling til per­soner som stre­ver med sorg, skri­ver Tids­skrift for Den nors­ke lege­for­ening.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Mot­stan­der­ne er redde for sy­ke­lig­gjø­ring av en nor­mal re­ak­sjon.

I en kro­nikk i tids­skrif­tet tar psy­ko­logi­spe­sia­list Pål Kris­ten­sen for seg for­de­le­ne og ulem­pe­ne ved å ta sorg med i dia­gnosema­nua­le­ne for psy­kis­ke li­del­ser.

Sorg er en na­tur­lig re­ak­sjon etter døds­fall hos nær­stå­en­de. Det er først når til­stan­den blir lang­va­rig og det er liten end­ring i sor­gut­vik­lin­gen at det kan være snakk om en for­len­get sorg­for­styr­rel­se.

- Det er vans­ke­lig å si når nor­mal sorg går over til å bli et tegn på syk­dom. Forsk­ning fra de siste 20 årene viser imid­ler­tid at når sor­gen gir lang­va­rig funk­sjons­tap i hver­da­gen, skil­ler til­stan­den seg fra både de­pre­sjon og angst. For­len­get sorg­for­styr­rel­se kre­ver der­med en egen be­hand­lings­form, og mu­lig­he­te­ne for å gi til­pas­set hjelp veier opp for faren for over­dia­gnos­ti­se­ring, mener Pål Kris­ten­sen.