USAs utenriksminister Antony Blinken møtte utenriksminister Ine Eriksen Søreide til et bilateralt møte i Harpa i Reykjavik på Island onsdag i forbindelse med Arktisk råd. Foto: Olafur Steinar Gestsson/ Ritzau Scanpix / NTB

Søreide: Må ha umiddelbar våpenhvile i Midtøsten

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) har onsdag diskutert situasjonen på Gazastripen i et bilateralt møte med USAs utenriksminister Antony Blinken

Begge er til stede på en samling i Arktisk råd i Reykjavik på Island.

– Blinken sa i møtet at de har vært veldig tydelige overfor israelerne om at de forventer en de-eskalering og en vei mot våpenhvile. Vi må finne en politisk løsning og en umiddelbar våpenhvile, for det er det eneste som kan hindre at situasjonen eskalerer helt ut av kontroll, sier Søreide til NTB etter møtet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Biden og Netanyahu hadde en telefonsamtale onsdag der forventningene om snarlig våpenhvile har vært tydelig framført.

Fordømmelse av sivile tap

Søreide gjentar at norske myndigheter er bekymret for utviklingen og er redde for at det kan eskalere ytterligere hvis partene ikke tar aktive skritt for en våpenhvile.

– Vi har vært veldig tydelige på å fordømme sivile tap, vi har uttrykt stor bekymring for den humanitære situasjonen på Gaza nå og samtidig vært veldig klar på at Israel har en rett til selvforsvar, men de har også en forpliktelse til å svare proporsjonalt, sier hun.

Mye å snakke om

Norge og USA hadde en ganske bred agenda med mange temaer, forteller Søreide. De var blant annet innom fredsprosessen i Afghanistan etter tilbaketrekningen, Russlands tilstedeværelse i nordområdene, samt den andre viktige saken i Sikkerhetsrådet i tillegg til konflikten mellom Israel og Palestina, nemlig Syria.

Norge og Irland har ansvar for en resolusjon om grensekryssende bistand inn til Syria som skal fornyes i sommer. Norge jobber tett sammen med amerikanerne for å få til en forlengelse, men Russland har ifølge Søreide vært skeptisk.

Vetomakten USA har den siste uka blokkert flere utkast til uttalelser fra Sikkerhetsrådet ført i pennen av blant andre Norge. Et nytt resolusjonsutkast som Frankrike har forfattet, avvises også av amerikanerne, ifølge nyhetsbyrået AFP. Utkastet tar til orde for en israelsk-palestinsk våpenhvile og humanitær tilgang til Gazastripen.

USA framholder at de driver sitt eget diplomati for å få slutt på volden mellom Israel og palestinerne.