PRESSEKONFERANSE: På en pressekonferanse tirsdag opplyser utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) at regjeringen ikke har gjort noen ny vurdering av om Norge skal ta imot flere flyktninger fra Afghanistan. Foto: Annika Byrde / NTB / POOL

Søreide: Alt avhenger av hva Taliban gjør, ikke hva de sier

Hva som skjer med menneskerettighetene i Afghanistan, avhenger av hva Taliban gjør, ikke av hva de sier, påpeker utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

– Det vil jo materialisere seg i løpet av de nærmeste dagene og ukene, og det kan jo også komme endringer i Talibans vurderinger etter hvert, sier Søreide.

Les også
Nye toner fra Taliban

Hun sier norske myndigheter er bekymret for jenter og kvinner, men også for menneskerettsforsvarere og andre representanter for sivilsamfunnet. Dette er mennesker som har levd under press og risiko også tidligere, påpeker Søreide.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi ser nå at mange av de riktige tingene sies, men det gjenstår å se om det følges opp i praksis.

Les også
Jenter vender tilbake til skolen i Herat

Søreide opplyser at regjeringen ikke har gjort noen ny vurdering av om Norge skal ta imot flere flyktninger fra Afghanistan, men at noen kan bli omfattet av kvoteflyktningordningen.

– Vi er allerede et av landene som tar imot flest kvoteflyktninger, og det er jo et viktig rom som selvfølgelig også kan brukes i disse sammenhengene.