Sør-Korea sår tvil om hydrogenbombetest

Sørkoreansk etterretning sier at det som ble prøvesprengt i Nord-Korea onsdag, muligens ikke er en hydrogenbombe, ifølge nyhetsbyrået Yonhap.

Sør-Koreas meteorologiske institutt melder samtidig at det ikke er målt noen stråling etter det Nord-Korea hevder er en vellykket prøvesprengning av en hydrogenbombe.

Skaper bekymring

USA, Storbritannia, Japan og Sør-Korea fordømmer Nord-Koreas prøvesprengning av en hydrogenbombe onsdag på det sterkeste.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Den kjernefysiske testen som ble utført av Nord-Korea er en alvorlig trussel mot vår sikkerhet og noe vi absolutt ikke kan tolerere, sier Japans statsminister Shinzo Abe.

Sør-Korea sa onsdag at regjeringen vil ta i bruk alle mulige tiltak og vil støtte FN-sanksjoner mot Nord-Korea.

– Vår regjering fordømmer på det kraftigste at Nord-Korea gjentatte ganger har ignorert våre og internasjonale advarsler ved å gjennomføre landets fjerde prøvesprengning, som klart strider med FNs sikkerhetsråds resolusjoner, sier Cho Tae-yong, en talsperson for Sør-Koreas myndigheter.

– Hvis det er sant at Nord-Korea har utført prøvesprengninger, er det et alvorlig brudd på FNs sikkerhetsråds resolusjoner og en provokasjon jeg fordømmer uten reservasjoner, tvitrer den britiske utenriksministeren, Philip Hammond.

– Alvorlig trussel

Også Norges utenriksminister, Børge Brende, fordømmer hendelsen.

– Dette er en alvorlig trussel mot global sikkerhet og fordømmes på det sterkeste, sier Brende til NTB.

FNs sikkerhetsråd har innkalt til hastemøte om Nord-Koreas prøvesprengning onsdag. En diplomat opplyser at møtet kommer til å bli holdt bak lukkede dører.

Det var Nord-Koreas leder Kim Jong-un som personlig beordret prøvesprengingen, som kommer to dager før hans egen bursdag. Han hintet om at landet har utviklet en hydrogenbombe under et besøk i Pyeongchang før jul, der han hyllet bestefaren Kim Il-sung, men flere eksperter stilte seg da tvilende.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kraftigere enn atombomber

Et jordskjelv målt til 5,1 onsdag morgen førte til spekulasjoner om at Nord-Korea hadde utført en prøvesprengning, noe landet nå bekrefter.

– Med denne vellykkede prøvesprengningen av vår historiske hydrogenbombe har vi sluttet oss til de avanserte atomstater, meldte statlig fjernsyn i Nord-Korea.

Hydrogenbomber er langt kraftigere enn atombomber, som Nord-Korea prøvesprengte både i 2006, 2009 og 2013. Teknikken som benyttes i hydrogenbomber er imidlertid en helt annen og regnes som betydelig mer avansert.