Sør-Korea oppjusterer trusselnivået

Sør-Ko­rea opp­jus­ter­te ons­dag det mi­li­tæ­re trus­sel­ni­vå­et til «al­vor­lig» foran en ven­tet ra­kett­opp­sky­ting fra Nord-Ko­rea.

Sam­ti­dig ad­va­rer FNs ge­ne­ral­sek­re­tær Ban Ki-moon om at si­tua­sjo­nen på Ko­rea-halv­øya kan komme ut av kon­troll.

Iføl­ge Sør-Ko­reas etter­ret­nings­tje­nes­te har na­bo­en i nord klar­gjort to mel­lom­dis­tanse­ra­ket­ter på øst­kys­ten, trass i ad­vars­ler fra Kina mot å fort­set­te pro­vo­ka­sjo­ne­ne.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

For­ri­ge uke saNord-Ko­rea til uten­lands­ke di­plo­ma­ter at de hadde frist til ons­dag 10. april med å vur­de­re å trek­ke seg ut av lan­det.

Ra­kett­opp­sky­ting

Dette førte til spe­ku­la­sjo­ner om at Nord-Ko­rea vil gjen­nom­føre en ra­kett­opp­sky­ting mel­lom ons­dag og man­dag 15. april, da års­da­gen for fød­sels­da­gen til tid­li­ge­re le­de­ren Kim Il-sung fei­res.

Tirs­dag kom Nord-Ko­rea med nok en ad­var­sel som skul­le gi inn­trykk av at Ko­rea-halv­øya står over­for en stør­re krig. I en kunn­gjø­ring ba re­gi­met i Pyong­yang alle uten­lands­ke «or­ga­ni­sa­sjo­ner, sel­ska­per og tu­ris­ter» om å ut­ar­bei­de eva­ku­e­rings­til­tak som følge av ri­si­ko­en for atom­krig.

Japan i be­red­skap

Også Japan er nå i full be­red­skap på grunn av den ven­te­de ra­kett­opp­sky­tin­gen.

- Vi har vært i full be­red­skap siden vi ut­plas­ser­te mi­li­tæ­re en­he­ter, og vi vil opp­rett­hol­de denne år­vå­ken­he­ten, sier for­svars­mi­nis­ter It­su­no­ri Ono­de­ra.

Re­gje­rin­gen har ut­plas­sert luft­vern­ra­ket­ter i ho­ved­sta­den Tokyo som be­skyt­tel­se mot et even­tu­elt an­grep fra Nord-Ko­rea.

To ram­per med pa­triot­ra­ket­ter står nå foran for­svars­de­par­te­men­tet i Tokyo, og yt­ter­li­ge­re to ra­kett­bat­te­ri­er skal ut­plas­se­res i Tokyo-om­rå­det og på Oki­na­wa.

Grense­over­gang stengt

I Kina ble ons­dag en av lan­dets vik­tigs­te grense­over­gan­ger til Nord-Ko­rea er stengt for tu­rist­grup­per, opp­ly­ser en ki­ne­sisk tje­neste­mann. For for­ret­nings­folk skal gren­sen fort­satt være åpen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Reise­ope­ra­tø­rer får ikke lov til å ta tu­rist­grup­per inn i lan­det, siden Nord-Ko­reas re­gje­ring ber uten­lands­ke bor­ge­re om å reise fra lan­det, sier en tje­neste­mann ved grense­pos­ten, som ikke øns­ker å oppgi nav­net sitt.

Ban-ad­var­sel

Spen­nin­gen på den kore­ans­ke halv­øya føl­ges tett av ver­dens­sam­fun­net. Se­nest tirs­dag kom FNs ge­ne­ral­sek­re­tær Ban Ki-moon med en ny ad­var­sel om at si­tua­sjo­nen kan es­ka­le­re ut av kon­troll.

- Det høye spen­nings­ni­vå­et er vel­dig far­lig. En liten hen­del­se som følge av feil­be­reg­ning eller en feil be­døm­mel­se kan skape en ukon­trol­ler­bar si­tua­sjon, sier Ban. (©NTB)