PROBLEM: Katter klarer seg ikke selv i naturen, og de formerer seg kraftig om de ikke holdes under kontroll. Illustrasjonsfoto: Frank May / NTB scanpix

Sommerferie høysesong for å kvitte seg med katta

Mattilsynet opplever et økende problem med at folk kvitter seg med kjæledyrene sine, særlig gratisdyr som katter, når de skal på ferie.

– Vi får telefoner fra folk som sier: «Kom og hent katten min, eller så drukner jeg den», sier daglig leder i Dyrebeskyttelsen Norge, Monica Dahlback til VG.

Hun reagerer på folks måte å behandle kjæledyr på i ferien, særlig katten. Noen katter etterlates med vilje, kanskje med en tro på at de klarer seg fint alene ute, andre er alene hjemme, noen tas med på feire og forsvinner der, mens andre igjen rett og slett blir drept. Drektige hunnkatter blir oftere enn andre etterlatt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi finner også kattunger etterlatt i plastposer i søppelkasser, sier hun.

– Lider av sult

Heidi Bugge, seniorrådgiver i Mattilsynet, bekrefter at det er en økende tendens, og over hele landet er det et økende problem at bortkomne katter formerer seg og danner kolonier av hjemløse katter, som ofte lider av sult og kulde.

– Som katteeier har du etter Dyrevelferdsloven ansvaret for å sørge for at katten din har det bra og får godt stell – en katt er ikke en bruk-og-kast gjenstand, sier hun.

Også andre gratisdyr, som marsvin, blir dumpet.

I 2016 hjalp Dyrebeskyttelsen Norge cirka 6.000 dyr, hadde litt over 10 millioner i veterinærutgifter.

Les også
Reptiler blir tillatt som kjæledyr i Norge Engasjér deg!
Les også
Lokkar fuglar med snøggmat
Les også
Det kom en hval til Bjørgvin
Les også
Kirkeverge vil skyte hakkespetter
Les også
Gir slitne esler en trygg og god alderdom