Solvik-Olsen: Breivik mente Frp var for liberalt

- An­ders Behring Brei­vik for­lot oss fordi vi var for li­be­ra­le, sa nest­le­der Ketil Sol­vik-Ol­sen i sitt møte med uten­landsk pres­se. Nå vil par­ti­et bli kvitt stem­pel­et som inn­vand­rings­fiendt­lig.

Sam­men med FpU-le­der Hi­mans­hu Gulati re­pre­sen­ter­te Sol­vik-Ol­sen le­del­sen i par­ti­et på en presse­kon­fe­ran­se tirs­dag. Han trakk først fram det gode re­sul­ta­tet de bor­ger­li­ge fikk ved stor­tings­val­get, og atFrp nå er svært nær en del­ta­kel­se i en fler­talls­re­gje­ring.

- Det er store sjan­ser for at vi får en fi­nans­mi­nis­ter og en ener­gi- og olje­mi­nis­ter fra Frp. Da er det vik­tig at disse per­sone­ne kan dis­ku­te­re de vik­ti­ge sa­ke­ne, og ikke disse feil­ak­ti­ge opp­fat­nin­ge­ne, sa Sol­vik-Ol­sen til de frem­møt­te, som i all ho­ved­sak var uten­lands­ke presse­folk.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Hus­ker ikke Brei­vik

Nest­le­de­ren trakk også opp ho­ved­lin­je­ne i par­ti­ets his­to­rie, og un­der­stre­ket at par­ti­et øns­ker en stren­ge­re inn­vand­rings­po­li­tikk, men at det ikke er imot inn­vand­ring. Sol­vik-Ol­sen var selv med­lem av Oslo Frp da masse­mor­de­ren An­ders Behring Brei­vik var med­lem, men hus­ker in­gen­ting av ham.

- Det er vans­ke­lig å se hvor­for han kom inn i par­ti­et, men lett å se hvor­for han for­svant. Det fins ikke gro­bunn for hans ideer i vårt parti, sa Sol­vik-Ol­sen, som med dette håper å få satt et punkt­um for saken i uten­lands­ke medi­er.

- Elsk oss eller hat oss, men gjør det på rik­tig grunn­lag, ba nest­le­de­ren.

- Brei­vik blir brukt som en Nor­ge-knagg

Jour­na­list Björn Lin­dahl, svensk fri­lan­ser som har bodd i Norge i mange år og sit­ter i sty­ret for Uten­riks­kor­re­spon­den­te­nes for­ening i Norge, mener at norsk pres­se ikke for­står hvor stor Brei­vik-sa­ken er i uten­lands­ke medi­er.

- Alt som skri­ves om Norge har Brei­vik som en slags inn­gangs­port, sier han.

Lin­dahl spur­te Sol­vik-Ol­sen om par­ti­et ang­ret på bru­ken av ordet «sni­kis­la­mi­se­ring», og mente han langt på vei fikk et klart svar.

Nest­le­de­ren i Frp mente at bru­ken av ordet var tatt ut av sin sam­men­heng, men inn­røm­met at det var et «dår­lig bruk av ordet».

- Det drei­de seg om eldre­hjem der det ble krevd at kunst­verk med gri­ser som motiv skul­le fjer­nes. Vi har mange mus­li­mer i vårt parti, noe vi neppe kunne hatt hvis vi var mus­lim­fiendt­li­ge, på­pe­ker han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Fpu-le­der Hi­mans­hu Gulati pekte på at par­ti­et ikke kunne hatt med­lem­mer fra så mange land hvis det vir­ke­lig var inn­vand­rings­fiendt­lig.

Ty­bring-Gjed­de

Også ut­ta­lel­ser fra Frps fyl­kes­le­der i Oslo, stor­tings­re­pre­sen­tant Chris­ti­an Ty­bring-Gjed­de, ble brakt fram av uten­lands­ke jour­na­lis­ter.

Ty­bring-Gjed­de er kjent blant annet for å ha kalt Gro­rud­da­len som en «en­kla­ve uten et­nis­ke nord­menn» og på­stan­den om at fler­tal­let av inn­byg­ger­ne i Oslo vil være asia­ter eller afri­ka­ne­re innen 2050 der­som inn­vand­rings­po­li­tik­ken ikke inn­stram­mes.

Ut­ta­lel­se­ne hans ble ikke kom­men­tert av ver­ken Sol­vik-Ol­sen eller Gulati, mens valg­fors­ker Frank Aare­brot, som også var til stede på presse­kon­fe­ran­sen, ikke var i tvil om sva­ret .

- Jeg er helt enig i at dette er klart frem­med­fiendt­lig, og det må være et pro­blem for par­ti­et i for­hold til den lin­jen som Sol­vik-Ol­sen står for, mente Aare­brot.

De to Frp-top­pe­ne fikk el­lers støt­te på flere punkt fra Aare­brot, som er pro­fes­sor i sam­men­lig­nen­de po­li­tikk. Han mente det var urett­fer­dig og di­rek­te galt å koble Frp med An­ders Behring Brei­vik, selv om ter­ro­ris­ten en pe­rio­de var med­lem av par­ti­et. (©NTB)