Soldater og sivile drept på FN-base i Sør-Sudan

To sol­da­ter og to si­vi­le ble drept i an­gre­pet på FN-ba­sen i Akobo i Sør-Su­dan, iføl­ge FN. En tals­mann for pre­si­den­ten i lan­det mener an­tall drepte sør­s­u­da­ne­re er langt høy­ere.

Tals­man­nen Ateny Wek Ateny hev­der over­for ny­hets­by­rå­et Reu­ters at 54 men­nes­ker fra folke­grup­pen dinka ble drep­te i an­gre­pet på basen tors­dag.

Dette står i skarp kon­trast til en ut­ta­lel­se fra FN-tals­man­nen Joe Con­tre­ras, som opp­ly­ser at to si­vi­le og to in­dis­ke FN-sol­da­ter ble drept, mens en tred­je sol­dat ble såret. Con­tre­ras sier han ikke kan be­kref­te taps­tal­let Ateny har opp­gitt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Basen i Akobo ble eva­ku­ert av FN fre­dag for­mid­dag.

- Det har vært sky­ting i om­rå­det i natt og spo­ra­disk sky­ting i mor­gen­ti­me­ne i dag. Men det pågår ikke nå len­ger kam­per i om­rå­det, sa FN-tals­man­nen Pat­rick Mor­ri­son til TV 2.

Søkte til­flukt

Iføl­ge FN hadde 32 si­vi­le søkt til­flukt på basen i Akobo i for­kant av an­gre­pet, som ung­dom­mer fra den et­nis­ke grup­pen nuer sto bak. Målet skal ha vært å ramme de si­vi­le.

FN-ope­ra­sjo­nen i Sør-Su­dan ledes av Hilde Fra­fjord John­son, som er FNs spe­sial­ut­sen­ding til Sør-Su­dan og tid­li­ge­re mi­nis­ter i re­gje­rin­ge­ne til Kjell Magne Bon­de­vik. Til sam­men skal rundt 30.000 si­vi­le ha søkt til­flukt i FN-ba­se­ne i lan­det.

- Det er en meget kre­ven­de si­tua­sjon å hånd­te­re fordi FNs freds­be­va­ren­de styr­ker ikke er satt opp for å drive hu­ma­ni­tæ­re ope­ra­sjo­ner. Vårt man­dat er knyt­tet til å be­skyt­te si­vi­le, men ikke å holde dem i lang tid i baser, sa Fra­fjord John­son til NTB tors­dag.

Samme dag ble det opp­lyst at det var den nors­ke obers­ten Pet­ter Lin­dqvist, stabs­sjef ved FNs for­svars­ho­ved­kvar­ter i Sør-Su­dan, som skul­le lede ar­bei­det med å eva­ku­ere basen i Akobo.

Harde kam­per

Det har vært krigs­hand­lin­ger i flere sør­s­u­dans­ke byer etter at ri­va­li­se­ren­de grup­per i lan­dets hær be­gyn­te å kjem­pe mot hver­and­re for­ri­ge helg.

Natt til fre­dag var det harde kam­per ved en mi­li­tær­leir uten­for byen Ben­tiu. Sol­da­ter fra stam­me­ne dinka og nuer støt­te sam­men i en lands­by like uten­for byen, for­tel­ler den sør­s­u­dans­ke jour­na­lis­ten Bo­ni­fa­cio Taban Kuich til Reu­ters.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Over 500 si­vi­le og 27 re­gje­rings­sol­da­ter har søkt til­flukt i en FN-base i nær­he­ten, iføl­ge FN-tals­mann Con­tre­ras. Både han og Kuich mener det er uklart hvem som nå kon­trol­le­rer Ben­tiu, ho­ved­sta­den i del­sta­ten Unity.

Mange av ut­len­din­ge­ne i Sør-Su­dan har al­le­re­de for­latt lan­det, mens andre ven­ter på å kunne dra. Kun få nord­menn er igjen i lan­det, iføl­ge Uten­riks­de­par­te­men­tet (UD).

- Fly­plas­sen er åpen, og det går fly ut av lan­det. Men de har be­gren­set ka­pa­si­tet, og køene er lange, sier kom­mu­ni­ka­sjons­råd­gi­ver Astrid Sehl i UD til NTB.

Mi­nist­re fra flere afri­kans­ke land har reist til Sør-Su­dan i et for­søk på å mekle i kon­flik­ten. Så langt har imid­ler­tid ikke dette fram­stø­tet gitt kon­kre­te re­sul­ta­ter.

- Et mi­li­tær­kupp

Sør-Su­dans tid­li­ge­re vise­pre­si­dent Riek Machar har opp­ford­ret hæren til å styr­te pre­si­dent Salva Kiir. De to er le­de­re for lan­dets størs­te et­nis­ke grup­per, din­ka­ene og nuer­ne.

- Vi har et mi­li­tær­kupp som ska­per mye usta­bi­li­tet i lan­det. I noen om­rå­der fram­stil­les dette som om det var en et­nisk krig ba­sert på rase, sier uten­riks­mi­nis­ter Bar­na­ba Ma­ri­al Ben­ja­min.

Han leg­ger til at re­gje­rin­gen ikke vil «opp­munt­re til det som skjed­de i Rwan­da». Opp­til 1 mil­lion men­nes­ker kan ha blitt drept i folke­mor­det i Rwan­da i 1994.

Spe­sial­styr­ker fra Ugan­da ble fre­dag ut­plas­sert i den sør­s­u­dans­ke ho­ved­sta­den Juba, iføl­ge en stat­lig ugan­disk avis. Sør-Su­dans re­gje­ring har bedt Ugan­da om hjelp for å opp­rett­hol­de kon­trol­len over byen. (©NTB)

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Den siste utviklingen i Sør-Sudan

* 15. desember: Det bryter ut kamper mellom soldater i hovedstaden Juba.

*16. desember: President Salva Kiir sier det dreier seg om et kuppforsøk som hans avsatte visepresident Riek Machar står bak.

* 17. desember: Myndighetene sier de har arrestert ti av leirene i opprøret. Flere andre ledere, deriblant Machar, etterlyses.

* 18. desember: Kampene i Juba dør hen, men tilhengere av Machar inntar byen Bor, som er delstatshovedstad i Jonglei. Uroen sprer seg også til delstaten Unity, der flere oljearbeidere blir drept. Norge beslutter å evakuere deler av staben ved ambassaden. Kiir sier han ønsker samtaler med Machar, som avviser at han står bak et kuppforsøk.

* 19. desember: Machar ber hæren avsette Kiir fordi han oppildner til etnisk konflikt. To indiske FN-soldater blir drept i et angrep på basen deres i byen Akobo i Jonglei.

* 20. desember: FN sender helikoptre for å evakuere personell fra Akobo. Uganda sender soldater til Juba. Minst 34.000 flyktninger skal ha søkt tilflukt på FN-baser i Sør-Sudan, 20.000 av dem i Juba.

(Kilde: AFP) (©NTB)

Les også
USA sender soldater til Sør-Sudan
Les også
Politisk maktkamp kan føre Sør-Sudan ut i ny krig
Les også
- Norske ambassadeansatte forlater Sør-Sudan
Les også
Flere hundre drept i Sør-Sudan