Solberg vurderer å frata kommunene reservasjonsbeslutning

Statsminister Erna Solberg (H) utelukker ikke at regjeringen kan avgjøre hvorvidt kommunene skal innføre reservasjonsretten.

Mange kom­mu­ner har pro­te­stert på at det er opp til dem selv å be­stem­me om de skal inn­føre mu­lig­he­ten for fast­le­ger til å kunne re­ser­ve­re seg mot hen­vis­ning til abort. De har etter­lyst et fel­les, stat­lig re­gel­verk, mel­derNRK.

- Jeg merker meg med interesse at kommunene sier de vil ha mer selvstyre, men når vi tilbyr dem det, så sier de nei, sier Solberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Statsministeren utelukker ikke å løfte ansvaret bort fra kommunene.

- Dette kan godt tenkes å være en av de tingene vi bør gjøre endringer i. Jeg kan ikke konkludere før vi er ferdig med høringsrunden, men vårt syn er at kommunene burde ta ansvar som arbeidsgivere, sier statsministeren til NRK.

Torgeir Micaelsen (Ap) reagerer på uttalelsene, som han mener signaliserer at regjeringen kan være i ferd med å ta standpunkt før høringsrunden avsluttes 30. april.

- Vi kan ende i en situasjon hvor norske kommuner, som selv administrerer fastlegeordningen, kan bli påtvunget noe de åpenbart ikke ønsker.

I stedet burde regjeringen trekke hele forslaget og gå tilbake til KrF for å diskutere saken på nytt, sier Aps helsepolitiske talsmann til NTB.