Solberg vil at FN prioriteter skolejenters sikkerhet

Statsminister Erna Solberg (H) er blitt enig med Rwandas president Paul Kagame om at FN bør skjerpe innsatsen for at jenter i konfliktområder skal være trygge når de er på skolen.

Ka­ga­me leder sam­men med Sol­berg en på­dri­ver­grup­pe for FNs tu­sen­års­mål. Ett av tu­sen­års­må­le­ne er at flere jen­ter skal få skole­gang.

- Vi er blitt enige om å sette opp sik­ker­het for jen­ter i ut­dan­ning som et tema på vårt neste møte i ko­mi­te­en. Vi øns­ker at jen­ter ikke bare skal ha en for­mell rett til skole­gang, men også en reell mu­lig­het. For­eld­re må våge å sende barna sine til sko­len, sier Sol­berg til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Bort­fø­rin­gen av over 200 skole­jen­ter i Ni­ge­ria har ført til eks­tra opp­merk­som­het om at sko­ler slett ikke er noen trygg plass i land med krig og kon­flikt. I Af­gha­ni­stan har skole­jen­ter fått kas­tet syre i an­sik­tet, i Pa­kis­tan over­lev­de ten­årin­gen Mala­la You­safzai så vidt et Ta­li­ban-an­grep.

Sol­berg vil også ta saken med seg til FNs ho­ved­for­sam­ling til høs­ten.

Å knyt­te sik­ker­het til jen­ters ut­dan­ning kan iføl­ge stats­mi­nis­te­ren bety økt mi­li­tær inn­sats for å be­skyt­te jen­ter som går på skole, men hun mener også at det er vik­tig å øke for­stå­el­sen for at det er for­kas­te­lig å an­gri­pe jen­ter som går på skole.

- Å få dette ster­ke­re inn på FNs dags­or­den, kan få flere land til å ta dette på alvor slik at det høy­ner kost­na­den ved å an­gri­pe skole­jen­ter, sier Erna Sol­berg.

NTB

Les også
Minister: Nigeria villig til å forhandle med Boko Haram