Oslo 20140505. Statsminister Erna Solberg (H) under pressekonferansen i Oslo mandag i forbindelse med Høyres landsmøte. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Solberg: - Utdanning er billetten til en klassereise

Statsminister Erna Solberg (H) sier regjeringen vil satse sterkere på utdanning som et verktøy for utvikling i fattige land.

Sol­berg bruk­te ter­ror­grup­penBoko Ha­rams bort­fø­ring av mer enn 270 skole­jen­ter i Ni­ge­ria og Ta­li­bans an­grep på pa­kis­tans­ke Mala­la i 2012 som bak­tep­pe da hun er­klær­te føl­gen­de fra ta­ler­sto­len under lands­mø­tet fre­dag:

- Lik rett til ut­dan­ning for alle, både gut­ter og jen­ter, vil bli en ho­ved­prio­ri­tet i ut­vik­lings­po­li­tik­ken fra denne re­gje­rin­gen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Her kan du følge lands­møtet di­rek­te på nett-TV

Svar­te ikke Venst­re

Sol­berg sier hun deler de ni­ge­ri­ans­ke fa­mi­lie­nes bren­nen­de ønske om å få barna sine trygt hjem.

Høy­re-le­de­ren unn­gikk imid­ler­tid å svare på Venst­re-le­der Trine Skei Gran­des krav denne uken om at re­gje­rin­gen må bidra til en løs­ning i bort­fø­rings­sa­ken i Ni­ge­ria.

- Det in­ter­na­sjo­na­le sam­fun­net klar­te å gjøre sko­le­ne til freds­so­ner under bor­ger­kri­gen i Nepal. Vi vil være en på­dri­ver for dette også i andre kon­flik­ter, sa Sol­berg.

Hun trakk fram at halv­par­ten av barna i ver­den som ikke får ut­dan­ning, kom­mer fra kon­flikt­om­rå­der.

- Ut­dan­ning er det vik­tigs­te verk­tøy­et for so­si­al ut­jev­ning, for å skape mu­lig­he­ter for alle. Ut­dan­ning er bil­let­ten til en klasse­rei­se, slo hun fast.

Sy­rias barn

Sol­berg trakk også fram Sy­rias barn og min­net om at ver­dens­sam­fun­net fei­let grovt da det ikke klar­te å stan­se kon­flik­ten.

- Men vi kan bidra til at Syria ikke får en hel ge­ne­ra­sjon uten skole­gang, sa hun og trakk fram Nor­ges støt­te til FNs barne­fonds pro­sjekt «No Lost Ge­ne­ra­tion» for sy­ris­ke flykt­ning­barn i Li­ba­non.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Stats­mi­nis­te­ren kri­ti­ser­te sam­ti­dig det hun mener er en nær hal­ve­ring av norsk bi­stand til ut­dan­ning fra 2005 til 2013. Hun lovet økte be­vilg­nin­ger til ut­dan­ning av jen­ter i ut­vik­lings­land.

- Flere barn skal få bil­let­ten til den klasse­rei­sen de drøm­mer om. Og ikke minst: Flere små jen­ter skal få luft under vin­ge­ne sine, sa Høy­re-le­de­ren, som slo fast at jen­ters ut­dan­ning er god ut­vik­lings­po­li­tikk.

NTB