Solberg om Syria-forespørsel: - Vi har alle et ansvar

Ver­ken den av­trop­pen­de eller på­trop­pen­de stats­mi­nis­te­ren vil ta stil­ling til om Norge bør ta på seg opp­ga­ven å øde­leg­ge Sy­rias kje­mis­ke våpen.

Det blir den blå­blå re­gje­rin­gen som må av­gjø­re om Norge skal ta på seg opp­ga­ven med å øde­leg­ge Sy­rias lager av kje­mis­ke våpen. Erna Sol­berg ble fre­dag kveld in­for­mert om at en slik fore­spør­sel kan komme.

- Vi har alle et an­svar, men om Norge skal ta an­svar for de­stru­e­ring på norsk jord, er det ikke tatt stil­ling til, sa Sol­berg på en presse­kon­fe­ran­se på Sund­vol­len lør­dag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Stats­mi­nis­ter Jens Stol­ten­berg be­kref­tet lør­dag over­forNRK at det pågår en kon­kret dia­log med andre land om saken.

- Vi snak­ker med flere land om Norge kan bidra, og så langt er ingen be­slut­nin­ger tatt fordi det er fort­satt åpent om, og i til­fel­le hvor­dan, Norge kan bidra, sier han.

I dia­log med flere

Iføl­ge Ine Erik­sen Sørei­de (H), som kan bli Nor­ges nye uten­riks­mi­nis­ter, er Norge ett av mange land som har fått denne fore­spør­se­len.

- Det er en kom­pli­sert sak. Man må vur­de­re både hva Norge kan bidra med, ri­si­ko og hva andre land i så fall skal bidra med sam­men med Norge. Den hel­he­ten sit­ter ingen med nå, sier hun tilNRK.

Norge vur­de­rer flere al­ter­na­ti­ver til hvor­dan de kan hjel­pe FN med å gjen­nom­føre re­so­lu­sjo­nen om å øde­leg­ge de 1.000 ton­ne­ne med kje­mis­ke våpen det sy­ris­ke re­gi­met be­sit­ter.

- FN har bedt med­lems­lan­de­ne se på hvor­dan man kan bidra med tek­nisk eks­per­ti­se, øko­no­mis­ke bi­drag, ut­styr, in­for­ma­sjon og annen type bi­stand. Vi er i dia­log med flere land og vur­de­rer ulike al­ter­na­tiv, sier kom­mu­ni­ka­sjons­sjef i Uten­riks­de­par­te­men­tet, Ragn­hild Imers­lund, til NTB.

- Po­li­tisk spørs­mål

Noen av våp­ne­ne skal de­stru­eres i Syria, men pla­nen er at mye også skal frak­tes ut av lan­det for å øde­leg­ges.

- Det er et po­li­tisk spørs­mål. Det er godt mulig at de vil ha en nøy­tral part, og Norge er på god fot med både USA og Russ­land. Det er en til­lits­er­klæ­ring om Norge blir spurt, sier forsk­nings­le­der Bjørn Arne John­sen ved For­sva­rets forsk­nings­in­sti­tutt tilAf­ten­pos­ten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Peter Viggo Ja­kob­sen, lek­tor ved det dans­ke For­svars­aka­de­mi­et, mener det er na­tur­lig at Norge ble spurt om dette.

- Norge et godt valg av land, som ikke vil si nei. Det kos­ter pen­ger og er po­ten­si­elt far­lig å flyt­te våp­ne­ne, så det er ikke alle land som vil stå i kø for å få gjøre dette, sier han til det dans­ke ny­hets­by­rå­et Rit­zau.

Mang­ler eks­per­ti­se

En av grun­ne­ne til at Norge er ak­tu­ell i denne dis­ku­sjo­nen, er at lan­det har mye vann, som er en av må­te­ne å nøy­tra­li­se­re de kje­mis­ke våp­ne­ne på, selv om lan­det ver­ken har ut­styr eller eks­per­ti­se på fel­tet.

- Vi har en liten av­de­ling som dri­ver med dette i Norge, men vi har ingen tra­di­sjon eller stor kom­pe­tan­se på å ta vare på disse tin­ge­ne her, så da blir et po­li­tisk spørs­mål om man øns­ker på påta seg et an­svar for dette, sier Per Chris­ti­an Gun­der­sen, kom­man­dør­kap­tein ved For­sva­rets høy­sko­les medie­grup­pe, tilNRK.

Russ­land og USA har tid­li­ge­re blitt enige om en av­ta­le som går ut på at Sy­rias kje­mis­ke våpen kom­mer under in­ter­na­sjo­nal kon­troll og øde­leg­ges. I for­ri­ge uke ble FNs sik­ker­hets­råd enige om en re­so­lu­sjon som skal bidra til at pla­nen føl­ges opp.

Re­so­lu­sjo­nen kre­ver at Syria kvit­ter seg med våp­ne­ne innen juni. (©NTB)