Solberg mest populær som statsminister

Stats­mi­nis­ter Erna Sol­berg (H) har gått forbi sin for­gjen­ger Jens Stol­ten­berg (Ap) som den folk mener er best skik­ket til å være re­gje­rings­sjef.

43,5 pro­sent av de spur­te i en un­der­sø­kel­se Norstat har gjort forNRK , sva­rer at de mener Sol­berg er best egnet til å lede lan­det. 40,4 pro­sent vil der­imot ha til­ba­ke Jens Stol­ten­berg i fø­rer­se­tet, mens 16,1 pro­sent ikke vet hvem de fore­trek­ker av de to parti­le­der­ne.

Selv om den sit­ten­de stats­mi­nis­te­ren nå er mer po­pu­lær enn sin for­gjen­ger, er pro­fes­sor Bernt Aar­dal over­ras­ket over hvor mange som fore­trek­ker Stol­ten­berg.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Det at han fort­satt match­er Sol­berg i po­pu­la­ri­tet er gans­ke opp­sikts­vek­ken­de, gitt at Stol­ten­berg fak­tisk var en stats­mi­nis­ter som tapte et valg etter åtte år ved mak­ten. Hvis man snak­ker om sli­ta­sje­ef­fekt, skul­le man tro det var en stør­re for­skjell mel­lom de to enn det fak­tisk er, sier Aar­dal. I mage andre land er det ofte sterk mis­nøye mot en stats­mi­nis­ter som nett­opp har gått av.

- Her ser man mind­re ef­fekt av det enn man kan­skje kunne trodd. For Stol­ten­berg er dette in­ter­es­sant med tanke på å kan­skje bygge seg opp mot neste valg, sier Aar­dal.

For en måned siden var Stol­ten­berg sågar mest po­pu­lær, med 44,7 pro­sents opp­slut­ning mot Sol­bergs 40 pro­sent. (©NTB)