Solberg har en plan

Høy­re-le­der Erna Sol­berg har en plan for hva hun vil gjøre aller først, der­som hun blir stats­mi­nis­ter etter høs­tens valg.

- Selv­føl­ge­lig plan­leg­ger vi for vik­ti­ge saker vi skal gjøre raskt. Vi har lig­get an til seier så lenge, så det er klart at vi har tenkt. Kor­te­re helse­køer, bedre læ­re­re og mer vei ras­ke­re, er saker vi må be­gyn­ne på med en gang vi kom­mer i re­gje­ring, sier Erna Sol­berg til NTB.

- Hvor­dan?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Det kom­mer valg­kamp­løf­ter i løpet av valg­kam­pen. Vi har ikke tenkt å vinne dette val­get uten klare løf­ter. Etter å ha brukt åtte år i op­po­si­sjon på å ut­for­me po­li­tikk, mang­ler det jo ikke på ting vi har lovet å gjøre, sierHøy­re-le­de­ren.

Midt­stre­ken av­gjør

Selv om op­po­si­sjons­par­ti­ene sam­let har rundt 10 pro­sent­po­engs for­sprang til de rødgrøn­ne, hev­der Sol­berg at hun ikke tar sei­e­ren på for­skudd. Tvert om tror hun det kan bli jev­ne­re enn det ser ut til på må­lin­ge­ne i dag.

- Jeg tror det hol­der, men vi tar ikke sei­e­ren på for­skudd. Vi skal kjem­pe til siste valg­lo­ka­le sten­ger. Der­for for­de­ler vi hel­ler ikke verv og po­si­sjo­ner nå, sier hun.

At Høyre sam­ti­dig kan bli lan­dets størs­te parti for førs­te gang på 89 år, er visst­nok ikke noen mål­set­ting.

- Det vil være gøy, artig og his­to­risk om det skjer. Men det er ikke der vi har lagt lis­ten for om dette blir suk­sess eller ikke. Det som er av­gjø­ren­de, er midt­stre­ken i norsk po­li­tikk og om det er grunn­lag for et skif­te av re­gje­ring.

Vans­ke­lig ty­de­lig­het

Sol­bergs plan for å for­ene de fire op­po­si­sjons­par­ti­ene er å snak­ke mest mulig om fel­les­stof­fet og så lite som mulig om det de ikke er enige om.

Det er ikke all­tid så en­kelt nårFrp-le­der Siv Jen­sen ham­rer inn sitt par­tis hjerte­sa­ker med et til­leggs­bud­skap om at det er vik­ti­ge­re for Frp med noen klare seire enn en ut­van­net po­li­tikk.

- Det er vans­ke­lig for de andre når ett parti har vel­dig ty­de­lig po­li­tikk på om­rå­der der alle de andre er uenig. Og hvis det er fritt spille­rom for alle hele tiden til å spil­le inn og stå på sine saker, så blir det vans­ke­li­ge­re å finne kom­pro­mis­ser, sier Sol­berg.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hun unn­går å komme med ek­semp­ler:

- Jeg tror alle kan se hva det drei­er seg om, sier Høy­re-le­de­ren, og ram­ser hel­ler opp po­li­tikk der hun mener at det er enig­het om ret­nin­gen, men uenig­het om do­se­rin­gen, og hvor det der­for blir enk­le­re å finne løs­nin­ger: gra­den av valg­fri­het for fa­mi­li­en, om­fan­get av stat­lig sty­ring og skatte­do­se­rin­gen.

Na­tur­lov

- Uan­sett får vi aldri løst dette før vi sit­ter i re­gje­ring og vel­ger­ne har sagt sitt. Løs­nin­gen fin­nes ved å sette fokus på det vi er mest enige om. Du må bygge en re­gje­ring på enig­hets­punk­te­ne, for det er der du fin­ner limet mel­lom par­ti­ene.

Så får Sol­berg hel­ler slite med at jour­na­lis­ter lager lange lis­ter over saker der Frp er på kol­li­sjons­kurs med de tre andre mu­li­ge re­gje­rings­par­ti­ene. Hun tror nem­lig at noe av det vil endre seg etter 9. sep­tem­ber.

- Noen av oss har jo sit­tet i re­gje­ring før, og vi vet at ting kan ta leng­re tid enn man tror, og at mot­fore­stil­lin­ge­ne kan være an­ner­le­des på inn­si­den, sier hun.

Dess­uten:

- Jeg tror el­lers det både er plass til kom­pro­mis­ser og klare seire i en koa­li­sjon. Når Stol­ten­berg snak­ker seg varm om kom­pro­mis­sets for­de­ler, er nok det fordi dette er nytt forAr­bei­der­par­ti­et. Høyre har - med to unn­tak for mange år siden - kun sit­tet i sam­ar­beids­re­gje­rin­ger. For oss er kom­pro­mis­set na­tu­rens lov i re­gje­rings­del­ta­kel­se. (©NTB)