Sokneprest møtes med sinne etter homo-tvil

Knut Grønvik er ikke blant barrikadestormerne i kirkestriden. Men en leser av lokalavisa mener at soknepresten bør skamme seg når han ikke uten videre vil vie homofile.

«Så han følger altså ikke guds ord om nestekjærlighet. Kanskje han burde forlate kirken siden han er imot nestekjærlighet».

«Han burde skamme seg!»

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Dette er noen av reaksjonene under saken med Knut Grønvik i Budstikka, den store lokalvisa for Asker og Bærum. Grønvik er sokneprest i Lommedalen kirke i Bærum og lokalavisa slo stort opp at han ikke ønsker å vie likekjønnede. Reaksjonene han har fått i direkte kontakt med folk har likevel vært avdempet og rolige.

– Jeg har fått veldig få reaksjoner direkte til meg. På Facebook-siden til Budstikka er det endel avsky. Mennesker jeg møter lokalt ber gjerne om en utvidet forklaring på mitt ståsted, noen er takknemlige. Det er en rolig og behersket tone om det i menigheten, sier Grønvik til Dagen.

Han og kapellan Elise Bjerkreim- Bentzen postet en presisering på menighetens Facebook-side. Oppslaget i avisen gav inntrykk av at kirken var stengt for likekjønnede.

– Vi ønsker velkommen til å gifte seg i Lommedalen, uansett hvem du er. De fleste som jobber i Lommedalen menighet er tilfredse med vedtaket på Kirkemøtet.

– Frykter du boikott eller hets, Grønvik?

– Nei. Jeg forutsetter at det fortsatt blir en del ubehag i samtalene om denne saken. Den vekker mye følelser. Så kan man jo gjøre seg sine tanker om at det å uttrykke tvil i en sak skal vrimle opp såpass mye aggresjon.

Bred dekning

«Synes også at kirken tillater en morder å komme til kirken å få tilgivelse for sine synder og homofile og lesbiske som aldri har gjort noen noe blir stoppet i kirkedøren og forvist fra bygget er usmakelige handlinger. Prester bør tenke på hvem som lønner de hver måned».

Dette skrives i kommentarfeltet i avisa Vestnytt sin sak om prester som ikke vil vie.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Prester over hele landet har «havnet i avisen», etter at Kirkemøtet vedtok å innføre vigselsliturgi for likekjønnede.

Hamar Arbeiderblad har vært i kontakt med 18 prester i Hamar, Ringsaker, Stange og Løten. To av dem vil ikke vie likekjønnede.

NRK melder at i Møre anslår man at tre av fire prester vil nekte å vie homofile. En av dem er sokneprest i Giske og Vigra, Geir Sakseid. Han blir spurt av NRK om han forstår at hans standpunkt er «veldig provoserende».

– Ja, det skjønner jeg. Men min motstand mot likekjønnet vigsel baserer seg ikke på at jeg ser de homofile som fiender, det er egentlig et uttrykk for omsorg, sier han og legger til at han ikke tror det er Guds gode vilje for homofile at de skal gifte seg.

Alle sier nei

I Oppdal har sokneprest Arne Aspeland blitt avismat for en flere lokale og en regional avis. Han opplever ikke at reaksjonene har vært vanskelige.

– Det går bra. Jeg har ikke opplevd å bli hetset eller mobbet for mitt standpunkt. Tonen i avisene og i lederne deres opplever jeg som respektfull, i stor grad, sier han til Dagen.

Nå er det ett element som gjør at Aspeland ikke blir like eksponert som mange andre.

– Jeg er ikke på Facebook. Dermed sparer jeg meg selv. Jeg vet det skrives ting der, men det tar jeg med knusende ro.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Heller ikke han frykter hets eller boikottkampanjer.

– Mitt synspunkt er ganske godt kjent fra før. Vi hadde et lesbisk par her som ønsket forbønn. Da sa jeg at jeg ikke ønsket å delta. Det ble det oppslag på. Jeg var også tidlig ute under kirkevalget og anbefalte folk å stemme for kandidatene på Levende folkekirkes liste. Av de menneskene som tar direkte kontakt med meg er det flere som støtter meg enn som er uenig. Jeg opplever å ha menig­heten, i vid forstand, i ryggen.

Lederansvar

Aspeland og hans prestekolleger i Oppdal og Rennebu deler alle klassisk forståelse av ekteskapet.

– Det er en styrke og en fordel. Jeg opplever også at prosten har respekt for vårt syn. Med biskopen er det annerledes, for vi er ikke enige i denne saken. Jeg synes det er trist at biskop Singsaas står på det standpunkt han gjør, sier han.

Aspeland vil avvente utviklingen videre, når liturgiene skal ut på høring.

– Er du mismodig med tanke på din fremtid i Den norske kirke?

– Det går på frimodigheten løs, at vi ikke kan stå samlet i en slik sak. Denne saken er et symptom på en utvikling vi har i kirken. Hva skal vi forkynne? Det å forkynne omvendelse, synd og nåde er kanskje på vikende front. Det anfekter meg kanskje mer enn dette konkrete spørsmålet. Men jeg har min plass i Den norske kirke og skal klare å holde ut til jeg blir pensjonist.

Knut Grønvik i Lommedalen forventer at hans syn blir støttet av lederne.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg får ryggdekning for mitt ståsted av biskopen. Fra prost og Kirkeråd forventer jeg støtte, hvis det skulle trengs. Det er ikke sånn at det ene synet nå er vedtatt og det andre er tålt. Jeg tror det ville vært mer utfordrende hvis biskopen var uenig med meg.

– Samtidig er det ikke sånn at alle som er for det nye vedtaket er i voldsom opposisjon til de av oss som er skeptiske til det. Situasjonen er ikke så polarisert på grasrota, legger Grønvik til.