Søker partnere i Kristen-Norge

Ungdoms-Alpha, Alpha-kurs, samlivskurs og foreldrekurs. Alpha Norge har bredt nedslagsfelt, 
men drives av tre personer i totalt 0,9 stilling.

Kommende helg samles mellom 120-150 dedikerte Alpha-entusiaster til lederkonferanse i Stavanger. De har som mål å vise Jesus til hvert menneske i Norge.

Inge Morten Paulsen må presses litt for å snakke høyt om drømmene for arbeidet. Siden han ble ansatt som daglig leder for Alpha Norge i en 20 prosent stilling i 2006, har han sett Alpha-fenomenet bre seg ut i de fleste kriker og kroker av Kristen-Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Men sentralleddet har ikke akkurat voksesmerter. De tre ansatte har andre jobber i tillegg til innsatsen for Alpha. Når Paulsen blir spurt hva han drømmer om, nøler han først.

– Jeg drømmer jo om at vi ansetter flere folk, som gjør at både Alpha og ikke minst Alpha for ungdom er tettere til stede i sosiale medier. Vi har masse kontakt med folk, men jeg drømmer om å nå ut på en bredere måte enn i dag.

Guds godhet

De fremmøtte til Alpha-konferansen neste helg vil få med seg en invitasjon tilbake til sine kirkesamfunn og organisasjoner. Alpha Norge er på leit etter nye partnere. I dag eies organisasjonen av Normisjon Rogaland. De nye partnere vil ikke i første omgang bli eiere, men de vil bli invitert til økt involvering både ved å kjøre kurs og ved å bidra økonomisk til drift og mulig ekspandering.

– Jeg kjenner veldig klart på et kall til å spre ut Guds godhet. Og jeg vet hvor mye Alpha kan bety for folk. Hvis vi blir flere partnere som kan brette opp ermene, så vil det bli veldig gøy.

Alpha-vekkelse

Han tror et formalisert partnerskap vil gi større eierskapsfølelse og dermed bedre rekkevidde for Alpha-kursene. Og han legger ikke skjul på at det økonomiske også er viktig.

– Vi har et hårete mål, alle skal få se hvem Jesus er. Jeg har et ønske om at de som driver på med Alpha lokalt skal oppleve at de får det de trenger av materiell og støtte og hjelp, sier Paulsen.

Han kan love at en del er klart til konferansen: De viktige invitasjonsbrosjyrene og plakatene er fornyet, og en film for Ungdoms-Alpha fra Canada er tekstet. I tillegg er en av de klassiske Alpha-bøkene på vei fra forlaget i ny utgave.

– Mennesker tar imot Jesus på Alpha-kurs. Drømmer du om en Alpha-vekkelse?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vekkelsesordet er brukt på så mange måter. Men jeg tror vel egentlig på det, ja. Svaret er ja, ler Paulsen.

– Hvordan føles det å høre at mennesker kommer til tro gjennom Alpha?

– Jeg blir kjempeglad. Jeg har kontor sammen med Normisjon Rogaland og hver gang vi får slike meldinger takker og ber vi.

– Avgjørende

I Trondheim frikirke er Alpha-kurs like naturlig som søndagsskole, forteller pastor Bjørn Jellestad. Sammen med sju-åtte andre frivillige og ansatte skal han delta på den nasjonale konferansen. I år som i fjor, og årene før det, drar en delegasjon fra menigheten for å la seg inspirere til fortsatt innsats i det som har blitt en grunnleggende del av menighetens årshjul.

– Hvorfor reiser dere?

– Jeg mener konferansen er helt avgjørende for å holde oppe spiriten og fokuset på Alpha. Vi har holdt på i 20 år, og starter på vårt 40. kurs nå. Jeg tror en viktig grunn er at vi har prioritert konferansene høyt, sier Jellestad. Han er selv en av lærerne på Alpha-undervisningsvideoene.

Nye troende

Trøndermenigheten har ett Alphakurs på senvinteren, og ett på høsten. 14 mennesker er involvert i stab og som frivillige for at kursene skal gå av stabelen. Av disse har ti blitt en del av menigheten gjennom nettopp Alpha.

– Hvorfor bruker dere så mye ressurser på Alpha, år etter år?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– For det første opplever vi jevnlig at folk kommer til tro. Det er den viktigste frukten. Det er mange studenter, men også mennesker i 50-årene og 60-årene. For det andre gjør kursene noe med oss som menighet. Vi får et tydeligere fokus på å nå kirkefremmede.

En fjerdedel

Den tredje «frukten» er ifølge Jellestad at deltakerne får en hjelp til å komme i tjeneste.

– Man får hjelp til å oppdage sine nådegaver og får opplæring i å undervise, lede grupper, be for mennesker og å gjøre praktiske ting. Alt i alt vil jeg si at Alpha-kursene har en oppdragende effekt på oss. Vi blir oppdratt til å være gjestfrie og inkluderende, sier Jellestad. Han regner med at mer enn 2.000 mennesker har stilt på Alpha-middag gjennom de 20 årene menigheten har drevet Alpha. Middagen markerer starten på Alpha-kursene.

– Hvor mange blir med etter endt kurs?

– Jeg vil si at det stemmer godt med lignelsen om såmannen. Rundt en fjerdedel faller i god jord. Av 40 kursdeltakere regner vi med at 5-10 blir med videre på neste kurs.

Utvidet eierskap

Trygve B. Svendsen vil også være blant dem som sitter i stolradene når storkonferansen går av stabelen. Han er medlem av regionstyret i Normisjon Rogaland som eier Alpha Norge, og forteller at Normisjon ønsker et bredere eierskap til Alpha Norge.

– Vi vil utvide eierskapet slik at menigheter og organisasjoner kan være med, enten det skulle være fra den norske kirke, pinsevenner eller andre. Så vil vi ha en slags generalforsamling for dem som ønsker å ta eierskap i Alpha, forklarer Svendsen.

Også Svendsen nevner det utadrettede perspektivet når han får spørsmål om hvorfor Alpha er viktig.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det har vært mye internt fokus i menigheter. Nå er det viktig å gå ut og Alpha er et virkelig flott verktøy som har blitt brukt i mange år med gode resultater. Det gjør noe med menighetene selv når de begynner med dette og inviterer nye mennesker inn, sier han.