Sofie (39) regner med at slaget er tapt

Sofie Braut talte mot homovielser i kirkemøtet lørdag. Men mandag blir det trolig vedtatt at homofile og lesbiske kan gifte seg i Den norske kirke.

– Hvis man skal ha et snev av realisme, må vi innse at det er flertall for at det blir innført to liturgier, sier Sofie Braut fra Stavanger bispedømme etter fire og en halv times debatt i Trondheim lørdag formiddag.

– Vedtaket skal først gjøres mandag. Ingen av dem Dagen snakket med etter debatten, har tro på at det blir noen annen løsning enn at det mandag fattes vedtak om at skal utarbeides en ny vielsesliturgi for homofile og lesbiske.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

LES:Biskop fremmer nytt forslag

– Et forslag om å utsette saken fikk bare 31 stemmer og ble ikke vedtatt.

– Det var avdempet stemning i salen da debatten var over mandag. Rundt halvparten av kirkemøtets 116 delegater var på talerstolen under debatten.

– Fantastisk

– Gard Realf Sandaker-Nielsen, leder i Åpen folkekirke og leder av Oslo bispedømmeråd, smilte breitt da debatten var over.

– Det er fantastisk å oppleve at vi får dette til. Jeg og Halvor Nordhaug og Ivar Braut er faktisk enige om hvordan dette skal være, sier Sandaker-Nielsen til Dagen.

Forslaget som ser ut til å få flertall, er basert på et kompromiss fra Bispemøtet og har blitt utvidet i Kirkemøtets komite. Forslaget støttes av Bjørgvin-biskop Halvor Nordhaug og prest Ivar Braut fra Bjørgvin, som begge primært er mot vielse av likekjønnede i kirken.

Hovedpunktene

Hovedpunktene  i forslaget er som følger:

Det skal utarbeides ekteskapsliturgi for likekjønnede par.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Denne liturgien kommer i tillegg til dagens ekteskapsliturgi for kvinne og mann.

Ordningene skal gjelde i hele Den norske kirke slik at alle medlemmene kan inngå ekteskap i sin lokale kirke.

Uenigheten i kirken er ikke av en slik karakter at «det gudstjenestelige og sakramentale fellesskapet i Den norske kirke må brytes».

Begge syn skal gis rom og komme til uttrykk også i undervisning og forkynnelse.

Prester har frihet til å velge om de vil foreta vielser av likekjønnede par.

Andre kirkelige ansatte som kantorer bør ha mulighet til å ikke delta i vielser av likekjønnede par. Dette gjelder ikke kontorarbeid før og etter vielsen.

LES:Et valg med uante konsekvenser

Uenighet

Det er uenighet om den nye liturgien kun skal brukes av likekjønnede par eller om også heterofile par skal kunne bruke den.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kirkemøtekomiteen har gått inn for at alle skal kunne bruke liturgien. Det fikk Mørebiskop Ingeborg Midttømme til å fremme et forslag hvor det forslaget er borte.

Prest Sølvi Lewin fra Tunsberg advarte mot at en ny liturgi skal brukes av alle.

– Hvis vi får liturgi som skal brukes av alle, vil vi med tradisjonelt syn bli skyvd mer og mer til sides. Da er det ikke likestilt lenger, sa Lewin.

– Forslaget blir oversendt til komiteen.

Forslag mot liturgi

Kantor Geir Ivar Bjerkestrand fra Agder og Telemark fremmet forslag om at ekteskap er for kvinne og mann og at det dermed ikke skal innføres ny liturgi.

– Det forundrer meg at et samlet bispemøte i 1997 sa at å sidestille likekjønnet samliv med heterofilt samliv er kirkesplittende vranglære. På 19 år har budskapet forandret seg. Det er rart. Er det Bibelen som har forandret seg? Eller er det samfunnet?

– Skape varig rom

Egil Morland fra Bjørgvin fremmet også et nytt forslag, dersom kirkemøtet gjør et vedtak om likekjønnet ekteskapsliturgi.

Der heter det: «Dersom Kyrkjemøtet gjer vedtak om ein ekteskapsliturgi for likekjønna, må det skapast eit varig rom for kyrkjelydar og tilsette som vil halda fast på kyrkja si klassiske lære om ekteskapet.»

Artikkelen fortsetter under annonsen.


Saksordfører Harald Hauge fra Nidaros skal han ta alle forslagene med tilbake til komiteen før Kirkemøtet skal gjøre vedtak mandag. Han regner med at den nye liturgien skal kunne brukes av alle.

– Samtalen i Kirkemøtet bekreftet det vi trodde. Det blir nok to likestilte liturgier som er åpen for alle personer som ønsker å ta den i bruk. Det springende punktet er hvor åpen den skal være, men der er det en dialog med biskopene og Åpen Folkekirke som er god og ryddig, sier han.

Mange av de som tok ordet, arguenterte mot å innføre liturgi for likekjønnede. Sofie Braut var en av dem. Hun er på kirkemøtet for første gang i likehet med mange av de andre delegatene.

– Det er tøffe tak. Mange forventer at vi skal være ferdig med argumentasjonen. Men det er en helt ny sammensetning av Kirkemøtet og mange av oss føler ansvar for å målbære eget syn. Jeg er innvalgt fra Stavanger bispedømme og føler ansvar overfor dem for å være en talsperson, sier hun og understreker at hun vil sikre bredden i Kirkemøtet.

– Men hun regner med at hun taper. Selv vil hun ikke stemme for kompromissforslaget.

– Nei. Jeg hører til mindretallet og slutter meg til Morlands forslag, sier Braut.