Snodig å si opp Donald

Gerard Donalds advokat, Christian Børve, har klaget til Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO). Hansa Borg Bryggerier kan ha brutt loven.

- Hvis han har opptrådt på en måte som er til sjenanse for andre, og at han ikke har rettet seg etter advarsler, har arbeidsgiver plikt til å ta tak i det. Men umiddelbart høres dette ut som en snodig oppsigelsessak.

Det sier avdelingsleder Elisabeth Lier Haugseth i LDO til Dagen Magazinet.

I et tilsvar til en artikkel i Bergens Tidende skrev LDO sist helg at Hansa Borg Bryggerier kan ha brutt diskrimineringsloven, hvis Donald fikk sparken fordi han brukte kristne hilsningsformer.

Haugseth understreker at personer ikke skal kunne sies opp på grunnlag av sin religiøse tilhørighet.



Ikke helt frie hender

- Det gir ikke et vern for religionsutøvelse som sådan. Når man er på arbeid, har man stilt arbeidskapasiteten sin til rådighet for arbeidsgiver. Man har ikke rett til å bruke tid på å utøve religionen i arbeidstiden.

LDO-representanten forventer at en arbeidstaker retter seg etter advarsler fra arbeidsgiver, dersom det er slik at han har drevet en pågående misjonering overfor medarbeidere. Ellers kan det være en oppsigelsesgrunn.

Donald hevder at han ikke har drevet noen aktiv forkynnelse, men at han har hilst med ordene «Gud velsigne deg. Dette virker som en pussig oppsigelsesgrunn.



En uskyldig hilsen?

- Er det bare «Gud velsigne deg» et fåtall ganger, virker det som om arbeidsgiver har gått for langt i å reagere overfor han. Det skal ganske mye til før en arbeidsgiver kan si opp vedkommende, hvis det er uskyldige uttrykk for en religion. Men her må man finne ut hva arbeidsgiver har sagt og hva arbeidstaker har gjort.

Menneskerettskonvensjonen beskriver hva religionsfriheten går ut på, og man har en viss ytringsfrihet til å kunne gi uttrykk for sin religion.

- Samtidig har man en plikt til å respektere andres rett til å slippe å bli pådyttet en religion, sier avdelingslederen.

Ombudet mener dette er en viktig sak som de vil behandle på en ordentlig måte når de får inn klagesaken som advokatfullmektig Christian Børve sendte av gårde torsdag.



Dårlig personalpolitikk

Børve sier til Dagen Magazinet at det er ille at Donalds religiøse ståsted har blitt mobbet. Men det er like beklagelig at man ikke har klart å løse slike problemer internt.

- En arbeidsgive må ha et ansvar for å sørge for at arbeidsmiljøet er godt. Spesielt på en bedrift som Hansa Borg, som har mange innvandrere og minoriteter, må de kunne takle sånne problemer på en profesjonell måte. Jeg har også et spark til fagforeningen som ikke gjorde noen ting for Donald da han trengte dem, sier Børve.