- Snakk så eg hørar deg

Om politikerfrasene var velkjente så var tilropene og musikken mer uortodoks da Kirkens Bymisjon i går holdt politikerdebatt om de fattigste i samfunnet.

«Elsk meg mest når jeg for­tje­ner det minst» er nav­net på ar­ran­ge­men­tet som sam­ler alt fra hjem­løse og fat­ti­ge til style­de ele­ver fra Ber­gen Pri­va­te Gym­nas i Kors­kir­ken i Ber­gen. Det sum­mer av stem­mer i stein­kir­ken midt i Ber­gen sen­trum.

- Jeg kan ikke si at jeg har for­vent­nin­ger til noe kon­kret nei, sier en av dem som mer­ker det han kal­ler fra­vær av sat­sing på sam­fun­nets ut­støt­te.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Men han der, han har et bud­skap, sier han og peker på Kjell An­dre­as­sen som kom­mer sprin­gen­de inn i siste liten, for å un­der­hol­de. An­dre­as­sen er tid­li­ge­re inn­satt, og bru­ker nå mu­sik­ken for å holde andre borte fra livet som kri­mi­nell og rus­av­hen­gig.

Be­tyd­ning

Jour­na­list Er­ling Bor­gen, som leder de­bat­ten, sier til Dagen at mens han gjes­per av parti­le­der­du­el­ler, er dette en de­batt han vir­ke­lig har gle­det seg til.

- Her får vi til et møte mel­lom riks­po­li­ti­ke­re og lo­ka­le po­li­ti­ke­re og dem som ingen hører på, de som ikke har noen stem­me. Dette kan jo vir­ke­lig bety noe, sier han.

En som også har gle­det seg til ar­ran­ge­men­tet er by­mi­sjons­prest Kari Veite­berg.

- En­de­lig skal vi som van­ker i mil­jø­et rundt Kors­kir­ken bli hørt av po­li­ti­ker­ne. Jeg liker spe­si­elt godt at salen får stil­le spørs­mål, det skal bli in­ter­es­sant, sier hun til Dagen.

For sa­kralt

De­bat­ten inn­le­des av Rødt-po­li­ti­ker Odd Arild Viste, som ty­de­lig­vis ikke er helt kom­for­ta­bel med de­bat­tens sa­kra­le om­gi­vel­ser.

- Dette er jo en spe­si­ell arena for meg, men greit nok, sier Viste før han for­tel­ler at Norge er blitt et verre land å bo i de siste årene, og viser til 70-tal­lets so­sia­lis­tis­ke bo­lig­po­li­tikk der det var mulig for alene­mød­re å skaf­fe seg et sted å bo.

En etter en gjør po­li­ti­ker­ne rede for hvor­dan deres parti for­hol­der seg til fat­tig­dom.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Alt hand­ler ikke om et vel­fun­ge­ren­de ar­beids­mar­ked, vi må også gjøre mål­ret­te­de til­tak mot dem som ikke har mu­lig­het til å ar­bei­de, sier So­sia­lis­tisk Venstre­par­tis Gina Barstad.

Jette Christensens (Ap) innlegg blir avbrutt av en i salen som vil vite hvor­dan det kan bli flere fat­ti­ge med SV og Ar­bei­der­par­ti­et i re­gje­ring.

- Det stem­mer ikke, pa­re­rer hun før Er­ling Bor­gen for­tel­ler at spørs­mål fra salen får vente til etter­på.

Fa­mi­lie og fore­byg­ging

- Snakk så eg for­står ka du siar, ropes det fra ba­kers­te benk da Sen­ter­par­ti­ets Kjer­sti Toppe ble litt for ivrig under sin to mi­nut­ters inn­led­ning. Den er­far­ne po­li­ti­ke­ren lar seg ikke vippe av pin­nen, og det hum­res i salen.

Flere av re­pre­sen­tan­te­ne pre­si­se­rer sko­lens og fa­mi­li­ens be­tyd­ning for å for­hind­re at men­nes­ker fal­ler uten­for sam­fun­net. Det gjør også Kris­te­lig Folke­par­tis Laila Dåvøy, som sam­ti­dig gir et spark til NRKs øko­nomi­eks­per­ter som har sagt at par­ti­ets fa­mi­lie­po­li­tikk er for raus.

- Vi har til og med blitt be­skyldt for å gi for mye til fa­mi­lie­ne. Sats­ning på fa­mi­lie er en sat­sing mot rus­pro­ble­mer og fat­tig­dom, sier hun.

Fikse grø­ten

Selv om tonen er uhøy­ti­de­lig og di­rek­te er te­ma­ene tunge og al­vor­li­ge. Hvem har skyl­den for at det ikke til­de­les nok pen­ger til ju­ri­disk hjelp til dem som ikke har rett til fri retts­hjelp? Hva skal en egent­lig gjøre når men­nes­ker ruser seg der barn går til sko­len, eller i trappe­opp­gan­gen til kom­mu­na­le bo­li­ger?

På trap­pen uten­for møter vi to her­rer som ikke har kom­met seg inn på de­batt ennå.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Skal dere ikke på de­batt?

- Joda, joda, vi skal bare «fikse litt grøt» først, smi­ler de to.

DAGEN