REDDE: Genci og Fatjona Angjellari og datteren Sofi på 13 måneder har gått i kirkeasyl i Nysæter kirke på Stord. Ingen håper at oppholdet blir langvarig.

Småbarnsfamilie i kirkeasyl på Stord

En albansk familie som har søkt tilflukt i Nysæter kirke på Stord er trolig alene om å være i kirkeasyl i Den norske kirke. Sannsynligvis blir heller ikke oppholdet deres langvarig.

Den albanske småbarnsfamilien består av pappa Genci Angjellari (30), kona Fatjona (26) og deres 13 måneder gamle datter Sofi.

Familien ble hentet på Heiane mottakssenter på Stord grytidlig fredag morgen for en uke siden, ifølge Vårt Land. De ble så innlosjert på hotell i Oslo i påvente av utsendelse, men siden det ikke ble holdt vakt, forlot familien hotellet og tok seg tilbake til Stord der de har gode kontakter.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

De har nå holdt til i Nysæter kirke vest for Leirvik siden lørdag 26. september, og de får nå assistanse av en lokal støttegruppe.

Velvilje

– Dette er en vanskelig og ikke ønsket situasjon, og det er ingen god løsning. Likevel ser vi med velvilje på støttegruppa og dens arbeid, sier menighetsrådets leder Hildegunn Heimro til Dagen.

Et samlet Nysæter menighetsråd sier i et vedtak denne uka at de ser positivt på støttegruppas innsats for familien Angjellari. Menighetsrådet presiserer at det ikke har noe syn på det som har ført til at familien har søkt asyl:

«Soknerådet kan ikkje ta stilling til sjølve saka, men vil støtte menneske som har det vanskeleg, og vil difor ikkje legge hindringar i vegen for støttegruppa sitt engasjement for denne familien», står det i vedtaket Dagen har fått oversendt.

Velviljen understrekes av at rådet legger til rette for at støttegruppa kan hjelpe asylantene, og rådet tar også det økonomiske ansvaret i situasjonen når det gjelder driften av kirkebygningen.

Mafiafrykt

Genci Angjellari er ifølge NRK Hordaland journalist i TV-kanalen Agon Chanell og har vært med på å sette søkelys på korrupsjon i Albania. Som en følge av dette skal han ha blitt banket opp av politiet, og både han og kona skal ha blitt truet på livet.

– Hjemme er livet vårt truet av mafiaen og myndighetene fordi jeg er undersøkende journalist, forteller Genci til NRK.

Han opplyser også at TV-kanalen ble stengt av myndighetene etter reportasjene hans.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

For ti måneder siden så de ingen annen utvei enn å flykte fra Albania, og nå er de livredde for å bli sendt tilbake til hjemlandet.

– Det er ekstremt farlig for oss å bo i Albania. Nå venter vi bare på hjelp fra Gud, sier kona Fatjona til NRK.

Utlendingsnemnda har avslått familiens asylsøknad to ganger, senest på torsdag i forrige uke. Dette var bakgrunnen for at politiet troppet opp på morgenkvisten forrige fredag.

Det er svært få eller ingen kirkeasylanter i Norge utenom familien i Nysæter kirke. NRK har ringt samtlige bispedømmer i Den norske kirke, og der er det nå ingen andre asylanter.

– Ikke langvarig

Avisa Sunnhordland, som først skrev om familien Angjellari, melder at politiet avventer situasjonen i Nysæter kirke. Menighetsrådet vil forsøke å finne en løsning i samråd med myndighetene.

– Ser dere for dere at denne situasjonen vil bli langvarig?

– Familiens advokat ser for seg at saken kommer opp igjen om to-tre uker. Det er ikke så dramatisk at familien er der, og de ønsker også selv at dette ikke skal bli noe langvarig, sier Heimro.

Hun opplyser at familien har vært på Stord i omkring et halvt år og at de har vært en del av menigheten en tid.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det har ikke vært strid i menighetsrådet om saken, og vedtakene i rådet har vært enstemmige.

LES OGSÅ: Forferdet menighet tar kirkerommet tilbake

Kirkeasyl

Justisminister Anders Anundsen påla i 2013 Politidirektoratet å arbeide for at alle kirkeasylanter skulle være ute innen jul i 2014.

Det er nå få eller ingen kirkeasylanter i Norge utenom familien som for en uke siden gikk i asyl i Nysæter kirke på Stord.

TV-journalisten Genci Angjellari lagde kritiske reportasjer om korrupsjon i hjemlandet Albania og skal ha blitt banket opp av politiet og truet på livet. Han tok derfor med seg kona Fatjona og datteren Sofi (13 måneder) til Norge.

Det er nå få eller ingen kirkeasylanter i Norge utenom familien som for en uke siden gikk i asyl i Nysæter kirke på Stord.

Les også
Vurderte å begjære Reza-rettssaken utsattReza-saken
Les også
Konvertitt sendt til Afghanistan - fikk ikke forklare seg i ambassadenReza-saken
Les også
Forferdet menighet tar kirkerommet tilbakeToojis kunstprosjekt
Les også
Konvertitt vant i lagmannsretten
Les også
Flyktninger får ikke overnatte i moskéer